Počasí dnes16 °C, zítra12 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Karlovy Vary už téměř vyčerpaly úvěr 700 mil. Kč na zásadní investice ve městě

Karlovy Vary už téměř vyčerpaly 700milionový úvěr na důležité investice a rekonstrukce ve městě. Úvěr si vzalo město v roce 2020 s tím, že jeho využití bude vázané na předem stanovený zásobník nutných investičních akcí. Postupným čerpáním se zůstatek úvěru od té doby snížil už jen na posledních 44,4 milionu. Zatím poslední, sedmé čerpání úvěru ve výši 49 milionů, bude zastupitelstvo města schvalovat v listopadu.

Úvěr 700 milionů korun je určen zejména na investiční akce, u nichž město nemůže získat dotace. Několik z nich ale byly podpořeny i dotacemi, například rekonstrukce Mlýnské kolonády, rekonstrukce ploch ve Varšavské ulici nebo opravy Atletického stadionu v Tuhnicích. Celkem zatím město na akce zahrnuté v zásobníku investičních akcí získalo 146 milionů korun.

Nejdražší akcí, která byla hrazena s pomocí úvěru, byla stavba nového Dvorského mostu, který nahradil dosavadní, už nevyhovující. Stál přes 150 milionů. Z dalších velkých akcí, které hradilo město jen ze svého, nebo z úvěru, se jednalo například o rekonstrukci Vřídelní kolonády za více než 50 milionů korun, vybudování Náplavky u řeky Ohře za 55 milionů nebo opravy opěrných zdí a křižovatky na Bezručově ulici za 47 milionů.

Úvěr chtělo město čerpat v letech 2020 až 2023, je ale možné, že se zbytek vyčerpá ještě v příštím roce. Splácet mají Karlovy Vary úvěr s tříletým odkladem, tedy od roku 2026, a to po dobu 15 let. Odložená splatnost má navazovat na doplacení úvěru, který město mělo na stavbu KV Areny.

Vyčerpání úvěru ale neznamená, že by město všechny zásadní investice za sebou. Naopak řada z nich město teprve čeká a některé z nich jsou neodkladné. Je to například rekonstrukce historického Chebského mostu, která má stát odhadem 300 milionů korun. Opravy bude dříve, či později potřebovat i komplex Ostrovských mostů. Navíc město předpokládá, že vznikne i zcela nový most, navazující na dnešní Charkovskou ulici.

I proto město pro některé investice hledá partnery, například pro rekonstrukci Alžbětiných lázní. Podobně by s financováním mohl pomoci externí partner i v případě bytové zástavby, kterou město připravuje v Krokově ulici.

Hodnocení článku je 24 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, hospodářství, stavby, Karlovy Vary

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovy Vary už téměř vyčerpaly úvěr 700 mil. Kč na zásadní investice ve městě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.