Počasí dnes21 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Opravená pohřební kaple v Ostrově by měla nabídnout interaktivní výstavu

Ostrov na Karlovarsku opravuje pohřební kapli svaté Anny v klášterním areálu. Raně barokní památka podstoupila velkou opravu před více než deseti lety, za tu dobu se ale její zdivo vlivem vlhkosti poškodilo. Stavbaři nyní opravují vnější část, poté se práce přesunou dovnitř. Po dokončení by měla kaple nabídnout novou výstavu na téma smrti a vzkříšení.

První etapa, která vyjde na 5,4 milionu korun, zahrnuje opravu vnějších omítek a zdiva. Dokončena by měla být v říjnu. V příštím roce je na řadě druhá etapa, a to v interiéru historické budovy, která by měla stát 1,2 milionu korun. V plánu je sanace omítek, počítá se i s umístěním znaku nad vstupním portálem kaple, který tam kdysi býval. Odkazuje na historicky významné rody, které stojí za architektonickými klenoty klášterního areálu, tzv. Posvátného okrsku v Ostrově. Část nákladů pokryje dotace ministerstva kultury.

Po dokončení se v kapli počítá s výstavou doplněnou audiovizuální instalací. Jakožto pohřební mauzoleum vévodů sasko-lauenburských a markrabat bádenských, by měla být prezentována v souladu se svým sakrálním charakterem jako významný duchovní prostor. V plánu je tam vytvořit vytvořit klidné, tiché místo, jehož tajemnost by zvýraznilo příšeří s podbarvením barokní hudbou.

„V kapli by měly působit emoce se symbolikou smrti a vzkříšení, ovšem ne ve formě apokalypsy, nikoliv násilné smrti, ale víry a naděje. Tím by byly důstojnou formou připomenuty zásluhy obou rodů na vybudování velkolepého díla v Ostrově i v dalších částech Evropy," uvedl ostrovský místostarosta Pavel Čekan (Místní).

Pohřební kaple sv. Anny je nejstarší známá raně barokní centrální kaple v Česku, která navazuje na klasická díla italské renesance. Základní kámen položil roku 1644 vévoda Julius Jindřich Sasko-Lauenburský, dostavěna byla až v roce 1663. Dva roky poté byl vévoda v této kapli jako první svého rodu pochován. Postavená je na půdorysu osmiúhelníku. Kapli hrozil na začátku 21. století zánik, dnes je po celkové rekonstrukci klášterního areálu – Posvátného okrsku, která se uskutečnila v letech 2001 až 2007, přístupna návštěvníkům i s pohřební kryptou.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Ostrov

Štítky ČR, správa, památky, stavby, Ostrov, pietní

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opravená pohřební kaple v Ostrově by měla nabídnout interaktivní výstavu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.