Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jeden a půl milionu našetřených korun zaručí Čechům šťastné stáří, vyplývá z průzkumu

Češi tvrdí, že pro pohodové stáří potřebují mít při odchodu do důchodu naspořeno zhruba jeden a půl milionu korun. Muži touží po necelých dvou milionech, ženám by stačil jeden milion. Vyplývá to ze srpnového průzkumu, kterého se zúčastnila tisícovka respondentů.

Zatímco domácnosti s čistým měsíčním příjmem nad pětačtyřicet tisíc korun by chtěly mít v průměru třicetinásobek příjmu, lidé s nižším výdělkem by si přáli mít až sedmdesátinásobek měsíčního příjmu domácnosti. Rozdíl je i v potřebné absolutní částce, která klesá z 1,8 milionu na 1,23 milionu korun. Průzkum pro společnost Partners ke dni finanční gramotnosti připravila výzkumná agentura MindBridge Consulting.

 „Suma, se kterou by lidé měli odcházet na penzi, je samozřejmě individuální. Záleží na tom, jak moc si chtějí udržet dosavadní životní standard. Pokud budeme počítat člověka s průměrným čistým příjmem třicet tisíc korun měsíčně, který si chce udržet svou životní úroveň, měl by mít naspořeno zhruba dva a půl milionu korun ve svých pětašedesáti letech,“ uvedl finanční poradce Partners Vladimír Weiss.

Třetina respondentů s nižším stupněm dosaženého vzdělání, tedy se základní či střední školou bez maturity, prohlašuje, že na důchod není potřeba mít extra částku naspořenou. Tvrdí to také lidé s nejnižším příjmem.  „To je výhledově velmi rizikové, lidé by se neměli spoléhat na stát, který stále více deklaruje, že se náhradový poměr bude snižovat, stejně jako se zvedá věk odchodu do důchodu,“ řekl Weiss.

Průzkum ukázal také to, jak lidé sledují aktuální penzijní reformu. Nejlepší přehled o chystaných změnách měli oslovení ve věku mezi padesáti a pětašedesáti lety. Obecně ale platí, že Češi nevěří, že jim stát dokáže zajistit důstojné stáří. Mladší lidé vnímají neschopnost státu zajistit důstojný příjem na stáří rozhodněji než starší.

I když jsou lidé pesimističtí, průměrný důchod ve svých odhadech podhodnotili. Mladí ve věku osmnáct až pětatřicet let uvedli, že je nyní v průměru necelých šestnáct tisíc korun, což představuje 78 procent skutečného stavu. Lidé ve věku padesát až pětašedesát let tipli osmnáct a půl tisíce korun, tedy zhruba 92 procent reality. Průměrný starobní důchod je po červnové mimořádné valorizaci podle odhadu ministerstva práce kolem dvaceti tisíc korun.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, Finance, Důchody, Průzkum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jeden a půl milionu našetřených korun zaručí Čechům šťastné stáří, vyplývá z průzkumu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.