Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Studie má ukázat lokality, kde mohou hrozit velké lesní požáry. Kraj za ni zaplatí 300 tisíc korun

Dotaci 300 tisíc korun dá Karlovarský kraj hasičům na vypracování studie, která má ukázat, na jakých místech by mohly vznikat velké lesní požáry. Karlovarský kraj patří k nejzalesněnějšímu regionu v Česku. Spolu se zvyšujícími se teplotami je tady riziko požáru vyšší.

„Určitě máme všichni v živé paměti rozsáhlý požár v Národním parku České Švýcarsko, s jehož následky se místní obyvatelé i jedinečná krajina budou vypořádávat ještě dlouhá léta. Neradi bychom, abychom podobné katastrofě museli čelit také u nás v regionu, a proto jsme se na radě rozhodli podpořit žádost o individuální dotaci hasičského záchranného sboru na vytvoření potřebné studie. Poslední slovo však budou mít ještě krajští zastupitelé, kteří budou o přidělení dotace jednat na zářijovém zasedání,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek.

Karlovarský kraj je nejzalesněnějším regionem v České republice. Téměř celá jeho polovina je pokryta lesy. „S ohledem na probíhající klimatické změny a opakovaný vláhový deficit se postupně zvyšuje i riziko vypuknutí požárů v krajině a je potřeba, aby byl kraj na tyto situace do budoucna připraven,“ uvedli radní v tiskové zprávě.

Na svém posledním jednání schválili dotaci ve výši 300 tisíc korun pro hasiče, kteří studii indexu požárního rizika pro lesní porosty spolu s Akademií věd ČR zpracují. Díky ní by měl mít kraj identifikaci a analýzu rizikových lokalit z pohledu vzniku a šíření závažných lesních požárů v rámci celého regionu.

S vytipováním nebezpečných a ohrožených lokalit má pomoct vědecký výzkum. Kromě toho zahrne připravovaný dokument také informace o cestní síti, dojezdových vzdálenostech a vodních zdrojích. To vše s ohledem nejen na aktuální stav klimatu a lesních ekosystémů, ale i s výhledem do roku 2050.

Ohodnoť článek

Foto Karlovarský kraj

Štítky studie, požáry, hasiči

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studie má ukázat lokality, kde mohou hrozit velké lesní požáry. Kraj za ni zaplatí 300 tisíc korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.