Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

O víkendu vlakem? Nabalte si s sebou dostatek pití a jídla, horko může způsobit závadu na vozidlech

Na ČR se žene vlna extrémních veder Kerberos. Pocítíme ji během víkendu, kdy meteorologové předpovídají opravdu tropické teploty. Na to reagují také České dráhy, které v pátek přišly s upozorněními pro cestující.

Podle informací od meteorologů mají teploty v ČR vyšplhat až na 37 °C. „V této souvislosti prosíme cestující, aby se na cestu vybavili dostatečným množstvím tekutin a nezbytným občerstvením, případně léky, které pravidelně užívají. Přestože zhruba polovina našich vlaků je klimatizovaná, ze zdravotních a technických důvodů je rozdíl teplot vně a uvnitř vozidel udržována na úrovni zhruba 8 °C. Při venkovních extrémních teplotách kolem 37 °C tak bude uvnitř vozidla zajišťovat klimatizace teplotu zhruba o 8 °C nižší," informoval v tiskové zprávě mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. 

Výstraha od sobotní 11. hodiny 

Horko může navíc narušit plynulost drážní dopravy, komplikace mohou způsobit také předpovídané silné bouřky. „Může docházet i k závadám na infrastruktuře i na vozidlech. Cestující proto zároveň prosíme, aby věnovali zvýšenou pozornost aktuálním provozním informacím na webu Českých drah nebo v aplikaci Můj vlak ve svém mobilním telefonu a aktuální situaci přizpůsobili svůj cestovní plán," vyzývá Šťáhlavský. 

Výstraha před vysokými víkendovými teplotami platí od sobotní 11. hodiny do nedělní 19. hodiny. „Dnes je ještě teplý vzduch hlavně nad Francií a Španělskem. Příliv tohoto teplého vzduchu pocítíme hlavně v sobotu – nejvyšší teploty budou v západní polovině Čech atakovat 37 °C," uvedl v pátek na Twitteru ČHMÚ. I nadále hrozí v celé ČR kvůli velkému suchu nebezpečí požárů. 

Podílejte se na obsahu Drbny

Chcete se více zapojit do tvorby článků? V dotazníku můžete redakci vzkázat, jaká témata vám na Drbně chybí. Díky zpětné vazbě se můžete podílet na tom, jakým tématům se budou redaktoři věnovat. Registrovaní uživatelé po vyhodnocení zpětné vazby získají informace o tom, co jsme díky čtenářům zjistili.
Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto České dráhy

Štítky horko, teplota, tropy, cestování, doprava, vlak, České dráhy, ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O víkendu vlakem? Nabalte si s sebou dostatek pití a jídla, horko může způsobit závadu na vozidlech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.