Počasí dnes22 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Památník politickým vězňům Ostrov asi nepostaví, připomenout si je chce výstavou

Ostrov zřejmě nepostaví v centru města památník politickým vězňům. Důvodem je vysoká cena, která vzešla z projektu. Náklady na jeho výstavbu včetně úprav okolí by byly 22 milionů korun. Vězně, kteří byli v 50. letech minulého století v nedalekých jáchymovských lágrech, si chce Ostrov připomenout alespoň výstavou v domě kultury, řekl místostarosta Pavel Čekan (Místní).

„Současné vedení města nesdílí názor, že by to byl projekt, který by měl mít prioritu. Myslíme, si, že náklady jsou opravdu vysoké. Původně studie mluvila o deseti milionech korun, ale náklady z projektové dokumentace se vyšplhaly na 22 milionů," řekl Čekan. Na nákladech se projevily rozsáhlé úpravy okolí včetně přeložek sítí, ale i zvýšené ceny stavebních prací.

Památník měl stát v parku nedaleko kulturního domu. Byl navržený jako periskop, jímž by se lidé mohli podívat na sousoší Jaroslava Šlezingera nad hlavním vchodem domu kultury. Budovatelské sousoší Šlezinger vytvořil v době, kdy byl vězněn v nedalekém Vykmanově a pracoval v takzvané Věži smrti.

Památník měl stát na cestě, kde podoba dlažby měla symbolizovat cestu ze svobody k totalitnímu režimu a zpět ke svobodě. O jeho vybudování usilovalo bývalé vedení radnice několik let. Loni si nechalo zpracovat projekt podle studie místní architektky Terezy Kupkové. Památníkem chtělo bývalé vedení splatit pomyslný dluh, který vůči bývalým politickým vězňům cítí, uvedl tehdy bývalý místostarosta Marek Poledníček (nez.).

Připomenout si osud vězňů zvažuje nyní město výstavou fotografií a dalších předmětů v domě kultury. Právě političtí vězni se v 50. letech významně podíleli na stavbě Ostrova i kulturního domu. Před nedávnem tam v podkroví objevili dva velké nápisy černou barvou na betonových částech konstrukce. Píše se na nich Pravda vítězí a Otroctvo jáchymovských vězňů. „Nevíme, kdo to psal, není tam žádný podpis, ale pravděpodobně někdo ze Slovenska, je to ve slovenském jazyce. Je tam datum, desátý měsíc 1954, což je rok, kdy se začal stavět dům kultury," řekl Čekan.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Turistický portál Ostrov

Štítky ČR, správa, historie, pietní, Ostrov, AUDIO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Památník politickým vězňům Ostrov asi nepostaví, připomenout si je chce výstavou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.