Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Přestavba karlovarské nemocnice za tři miliardy korun jde podle plánu

Rozsáhlá přestavba krajské nemocnice v Karlových Varech téměř za tři miliardy korun postupuje podle harmonogramu. Pokračuje rekonstrukce pavilonu L, což je bývalé infekční oddělení, za 275 milionů korun. V areálu brzy začne také druhá demolice, a to bývalého dětského oddělení. Obě akce by měly být dokončeny letos.

Ke zbourání pavilonu M se vedení nemocnice rozhodlo už zhruba před osmi lety při prvních plánech generelu. Samostatně stojící budova původně sloužila jako zdravotnické zařízení s dětským oddělením, ORL a oční ambulancí. „Zhodnotili jsme technický stav všech budov v areálu. Tohle byla budova, která už tenkrát byla nepoužitelná, jednak kvůli svému technickém stavu, dřevomorce a vlhkosti, a pak i kvůli vnitřním dispozicím," řekl ředitel Karlovarské krajské nemocnice (KKN) Josef März. Demolice by měla začít v červnu a bude stát 3,4 milionu korun. Nejstarší budova v areálu, pavilon K, šla k zemi loni.

Rekonstrukce nevyužívaného pavilonu L, která začala loni v září, jde podle plánu. Přestavbou se zcela změní dispoziční řešení a celkový vzhled objektu. Po dokončení se do objektu přestěhuje provoz transfuzní stanice, která nyní sídlí mimo areál ve Vítězné ulici, administrativně provozní úseky i sklady. Dočasně v něm najdou místo i oddělení z pavilonu G, který stavbaři zbourají a postaví nový.

Financování rozvoje areálu má na starosti Karlovarský kraj, který je majitelem a zřizovatelem nemocnice. Na první etapu generelu už podle hejtmana Petra Kulhánka (za STAN) dal stovky milionů korun. Kromě vlastních prostředků se snaží také zajistit dotace. Nemocnice již byla úspěšná při žádosti o evropskou dotaci na vybavení pavilonu L z programu REACT-EU. Hejtman počítá s tím, že z celkových tří miliard korun rozsáhlého projektu zaplatí kraj zhruba polovinu. Hotovo by mělo být do roku 2030.

K nákladné přestavbě většiny budov nemocničního areálu se ředitelství rozhodlo kvůli nedostatečné kapacitě i havarijnímu stavu některých objektů. Posílit je třeba lůžková i standardní oddělení, nutná je také jejich modernizace. Na současné práce bude navazovat bourání bývalého pavilonu G a stavba nových objektů, kde je v plánu rozšířit urgentní příjem, interní oddělení či vybudovat nové onkologické centrum. Záměr se nyní připravuje projekčně. Chystá se již také projekt střední zdravotnické školy, která by měla vzniknout místo pavilonu Z v dolní části areálu. Do budoucna se počítá také se stavbou parkovacího domu.

Hodnocení článku je 32 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nemocnice Karlovy Vary

Štítky ČR, správa, nemocnice, stavby, Karlovarský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přestavba karlovarské nemocnice za tři miliardy korun jde podle plánu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.