Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Tři ze strategických projektů přeměny Karlovarského kraje mají rizika a nemusely by získat dotaci z EU

U tří z deseti strategických projektů transformace Karlovarského kraje hrozí podle ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL) to, že by nemusely získat evropskou dotaci z programu Spravedlivá transformace. Podle ministra jsou rizikové a bude třeba je důkladněji sledovat. Jde o projekt města Aš Vlaštovka, projekt České zemědělské univerzity v Praze Krajina 2030+ a projekt Božího Daru na regeneraci Horského hotelu Klínovec.

Do podzimu by se mělo vyjasnit, jestli tyto projekty postoupí do dalšího kola posuzování, řekl Hladík. Jeho ministerstvo má evropský dotační program na starosti. "Z těch deseti jsou tři, u kterých je třeba věnovat jim pozornost, zvažovat, jestli je to stihnutelné, jestli záměr naplňuje záměr spravedlivé transformace, stejně tak jako jednáme s Evropskou komisí o tom, co je a co není veřejná podpora. Důrazem je to, aby posloužily ty projekty k transformaci území, ke změně zaměstnanosti, ke změně vzdělávání, ke změně a úpravě systému sociální péče. A zároveň, abychom to stihli v čase, protože ty peníze jsou 'velmi rychlé'. Musí se vyčerpat do konce roku 2027," uvedl Petr Hladík.

Podle hejtmana Karlovarského kraje Petra Kulhánka (za STAN) jsou u každého projektu rizika jiná. U projektu města Aš Vlaštovka, který je zaměřený na podporu ekonomického znovuoživení města, to byla změna ve vedení radnice po komunálních volbách. Podle Kulhánka se však i nové vedení města k projektu hlásí. U Horského hotelu Klínovec, který by měla čekat kompletní rekonstrukce, je rizikem to, že se zatím nenašel strategický partner pro město Boží Dar. Pro úspěch projektu je takový partner klíčový. U projektu zemědělské univerzity, jehož cílem je zmapování a návrhy využití území po hornické těžbě, zase nebyl jasný průběh přípravy s ohledem na termíny schvalování žádostí o dotace na projekty.

Karlovarský kraj může z programu Spravedlivá transformace čerpat zhruba 6,2 miliardy korun. Z toho asi polovina prostředků by měla být směřována právě do strategických projektů. Karlovarský kraj jich připravil pět, jeden později stáhnul. Dva strategické projekty připravuje Sokolovská uhelná, po jednom opak město Aš, město Boží Dar, Institut lázeňství a balneologie a Česká zemědělská univerzita v Praze.

Opozice v zastupitelstvu Karlovarského kraje kritizovala už samotný výběr projektů, který byl podle nich netransparentní.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky dotace EU, strategické projekty transformace Karlovarského kraje, projekt, Karlovarský kraj, dotace, Evropská unie, Petr Hladík, , Boží Dar, Česká zemědělská univerzita v Praze, Praha, Klínovec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tři ze strategických projektů přeměny Karlovarského kraje mají rizika a nemusely by získat dotaci z EU  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.