Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Karlovarský kraj nezískal dotaci na druhou etapu domova Matyáš, bude dál jednat

Přestavba sociálního zařízení Matyáš v Nejdku je ohrožena, Karlovarský kraj nezískal dotaci z Národního plánu obnovy na druhou etapu stavby. Mělo jít o 80 milionů korun. Podle radního pro oblast sociálních věcí Roberta Pisára (STAN) ale bude kraj adále hledat cesty, jak externí peníze na druhou etapu stavby získat. Šance je podle něj i z dodatečné výzvy dotačního programu, protože prostředky v něm zatím zbývají, řekl. Rekonstrukce domova se zvláštním určením Matyáš je jednou z nejnákladnějších staveb Karlovarského kraje za poslední roky, celkem by náklady měly dosáhnout až 500 milionů korun. První etapa v loňském roce začala.

„Kraje připravují projekty dlouho, tenhle se připravoval deset let. A my jsme ho za poslední rok dotáhli do stavu projektové dokumentace i prováděcí dokumentace. To bylo v prosinci 2021. V té době ale nebyly známy podmínky pro dotační výzvu pro rok 2022. Zveřejnily se až v dubnu nebo květnu 2022. A byly tam drobné změny. A ve výsledku nám žádost o dotaci odmítli," popsal Pisár.

Jednou z podmínek v nové výzvě bylo to, že vstupy do sociálních zařízení nemohou být přímo z pokoje, ale z chodby nebo předsíně. S tím ale původní projekt nepočítal a nebylo už možné jej v tak krátkém čase předělat.

Když se zvažovalo, jestli dnes už velmi nevyhovující sociální zařízení v Nejdku opravit, přestavět nebo přestěhovat jinam, jedním z hlavních argumentů pro rekonstrukci bylo to, že byla reálná šance na získání dotací. Na první etapu za 210 milionů korun získal kraj dotaci ve výši 52 milionů korun. Na druhou za 240 milionů korun to mělo být 80 milionů. Celkem by tak stavební část rekonstrukce měla přijít na 450 milionů, včetně dalších nákladů pak dohromady asi na 500 milionů korun.

„Proběhlo několik jednání. Žádali jsme i o přehodnocení naší žádosti, ale šance moc nejsou. Ale tlačíme na změnu podmínek a vyhlášení nové výzvy. Nejsme sami, týká se to i dalších krajů. Národnímu plánu obnovy hrozí, že všechny peníze nevyčerpá a zůstanou v něm miliardy korun. Takže je tu naděje. Budeme dělat všechno pro to, aby to vyšlo," uvedl Pisár.

Domov Matyáš byl dosud spíše ubytovnou, například na hlavní chodbě nebylo možné se otočit s lůžkem. Přitom asi polovina klientů je imobilní nebo chodí špatně. Před zahájením rekonstrukce měl 72 klientů, po dokončení rekonstrukce bude mít místo pro 84 klientů. Měli by bydlet převážně v jednolůžkových pokojích.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Domov se zvláštním režimem MATYÁŠ v Nejdku

Štítky ČR, správa, stavby, sociální, Nejdek, Karlovarský kraj, dotace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský kraj nezískal dotaci na druhou etapu domova Matyáš, bude dál jednat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.