Počasí dnes16 °C, zítra12 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Mariánské Lázně by se mohly v příštím roce stát klimatickými lázněmi

Už  v příštím roce by mohly získat Mariánské Lázně na Chebsku status klimatických lázní. Staly by se tak sedmým lázeňským místem s tímto označením v České republice a po Lázních Kynžvart druhým v Karlovarském kraji. V listopadu je čeká po dvouletém procesu poslední měření kvality ovzduší. Výsledky by měly být známy už začátkem příštího roku.

V listopadu bude Český hydrometeorologický ústav v Mariánských Lázních počtvrté měřit kvalitu ovzduší. Měření je součástí certifikačního procesu pro udělení statusu klimatických lázní. Ovzduší se od letošního roku měřilo již třikrát, a to v každém ročním období. Předchozí měření prokázala kvalitní ovzduší hluboko pod limitními hodnotami danými legislativou ČR, uvedla vedoucí městského odboru rozvoje, lázeňství a cestovního ruchu Jana Palacká. Vyhodnocení a zpracování všech výsledků se uskuteční na začátku roku 2023.

Současně město pořizuje novou meteostanici, která bude měřit teplotu vzduchu, rychlost a směr větru, relativní vlhkost, atmosférický tlak, srážky či přímé sluneční záření. "Data budou využita pro upravování venkovní zátěže klientů v závislosti na jejich zdravotním stavu a budou zpřístupněna v informačním systému zadavatele a ve webové aplikaci. Jednou z funkcí automatické měřicí stanice bude odesílání alarmových SMS při překročení zadaných limitních hodnot," řekla Jana Palacká.

O získání statusu klimatických lázní začaly Mariánské Lázně usilovat v květnu minulého roku. Očekávají, že se jim díky tomu podaří přilákat více hostů z České republiky i ze zahraničí. "V době po covidu-19 představuje kvalitní vzduch velmi aktuální otázku a status klimatických lázní se může stát dobrým lákadlem. Důležitým podnětem to může být pro hosty z Německa, kteří tradičně jezdí na lázeňský pobyt do Mariánek," uvedla ředitelka městské destinační agentury KIS a informačního centra Barbora Tintěrová. 

Podle ředitele společnosti Ensana Karla Kalivody by tak Mariánské Lázně mohly zaujmout přední místo mezi lázněmi v České republice i v Evropě. Skupina Ensana provozuje v Mariánských Lázních několik lázeňských hotelů s celkovou kapacitou přes 1600 lůžek. Výhodou certifikované destinace by bylo získání dalšího přírodního léčivého zdroje. Kromě minerální vody, minerálního oxidu uhličitého a rašeliny by přibylo klima.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Mariánské Lázně

Štítky Mariánské Lázně, klimatické lázně, měření kvality ovzduší, lázeňství, lázně, Česko, vzduch, Karlovarský kraj, okres Cheb, Lázně Kynžvart, Český hydrometeorologický ústav, Karel Kalivoda, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mariánské Lázně by se mohly v příštím roce stát klimatickými lázněmi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.