Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Jakubově začala demolice bývalé porcelánky, jejíž část se v létě zřítila

V Jakubově na Karlovarsku dnes začala demolice budovy v areálu bývalé porcelánky. Zdevastovaný objekt, který je v soukromém vlastnictví, se v červenci částečně sesunul a zablokoval hlavní příjezdovou komunikaci. Trasa je kvůli havarijnímu stavu budovy stále uzavřená. Práce by měly být hotové do konce týdne, poté se provoz obnoví.

Z třípodlažní budovy se v polovině července zřítila část jedné zdi a střechy. Sutiny zablokovaly místní komunikaci. V tu dobu poblíž ani uvnitř objektu nikdo nebyl. Přivolaný statik zjistil, že je budova v havarijním stavu a bude třeba částečná demolice.

Demoliční firma nyní bourá ty části budovy, které jsou nejpoškozenější, a hrozil by další sesuv. „Jedná se o horní patro, začátek budovy k prvnímu svodu. A pak horní římsa z další části, která také vykazuje rizikový stav. A samozřejmě sejmutí střechy, což je asi nejkomplikovanější, protože se musí v rámci možností vytřídit eternit a dát dolů," řekl Aleš Labík, starosta Kyselky, jejíž stavební úřad demolici organizuje.

Objekt po privatizaci několikrát střídal majitele. Nyní patří občanovi z Ukrajiny, trvalé bydliště má v Oděse. Podle starosty se ho ale dosud nepodařilo zkontaktovat. Demolici, která bude stát odhadem 500.000 korun bez DPH, proto musí nejprve uhradit Kyselka. Podle starosty je to pro devatenáctimilionový rozpočet velká zátěž. Obrátit se chce i na výpomoc kraje.

„V zákoně je psáno, že stavební úřad, který má na starosti toto území, ho musí zabezpečit. Následně se to řeší občansko-právní cestou, kdy budeme vymáhat náklady po vlastníkovi," řekl Labík.

Otevřít silnici chce obec ihned po konci demolice. Dosud musí řidiči využívat objízdnou trasu přes pole. Pro nákladní auta je ale cesta nevhodná, což komplikuje zásobování. Chodci využívali cestu přes soukromé pozemky.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS Karlovarského kraje

Štítky správa, stavby, demolice, Vojkovice, Jakubov, Karlovarský kraj, Kyselka, Ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jakubově začala demolice bývalé porcelánky, jejíž část se v létě zřítila  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.