Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Pondělí 30. září 2024  |  Svátek má Jeroným
Bez reklam

Vláda chce zabránit, aby šlo bez omezení zvyšovat zálohy, řekl Rakušan

Řešením energetické krize podle vicepremiéra a předsedy STAN Víta Rakušana není závislost na ruském plynu, což chtěli svolavatelé sobotní protivládní demonstrace. Rakušan slíbil, že vláda bude lépe a jednodušeji své kroky vysvětlovat. Kabinet chce například novelou energetického zákona zabránit obchodníkům s energiemi, aby mohli zákazníkům bez omezení zvyšovat zálohy. Uvedl to v diskusním pořadu CNN Prima News.

„Vláda nenechá lidi v nouzi, dělá maximum možného, přijde s adresnou pomocí," prohlásil Vít Rakušan (STAN). Rozhodně nebude nikdo, komu by vláda nebyla schopna a ochotna pomoci. Řešením není zvyšování závislosti na ruském plynu separátními dohodami, jak žádali organizátoři sobotní protivládní demonstrace, ale oddělení ceny elektřiny a plynu na evropské úrovni.

Předseda poslanců opoziční SPD Radim Fiala uvedl, že vláda nemá řešení energetické krize. Řekl, že celoevropské řešení se nepodaří, a i kdyby ano, na ceny nebude mít výrazný vliv. Podle Fiala je za růstem energií Green Deal, tedy unijní plán na snížení emisí skleníkových plynů. Rakušan s tím nesouhlasil, podle něj je za razantním růstem cen energií ruská agrese proti Ukrajině a s tím spojené omezování dodávek plynu do Evropy. „Bez Putinovy války by tahle krize v Evropě nebyla,“ prohlásil.

Vicepremiér také uvedl, že nepohrdá obavami účastníků demonstrace z toho, že nebudou schopni platit ceny energií a s nimi spojené zvyšování cen zboží. „Výtku mám k těm, kdo z toho strachu chtějí politicky žít," uvedl. Podle Rakušana musí vláda lépe vysvětlovat co nejjednodušším způsobem své kroky.

Premiér Petr Fiala (ODS) v sobotu označil svolání demonstrace za součást dezinformační proruské kampaně, Podle ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) bylo toto vyjádření adresováno k organizátorům demonstrace. „Nevěřím ale, že těch dalších 69 tisíc byli fanatičtí putinovci. Byli to lidé obávající se budoucnosti. Berme je vážně," uvedl na twitteru.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Úřad vlády ČR

Štítky energie, zálohy, Česká republika, Vít Rakušan, peníze, demonstrace, vláda, Starostové a nezávislí, CNN Prima News, Petr Fiala, ODS, Radim Fiala, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vláda chce zabránit, aby šlo bez omezení zvyšovat zálohy, řekl Rakušan  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.