Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Klášterní kostel v Sokolově bude mít nové schodiště i zrestaurované sochy

Sokolov chce letos na podzim začít s opravami hlavního schodiště do klášterního kostela sv. Antonína Paduánského. V plánu je také navrátit do prostoru před kostelem zrestaurované sochy. Barokní stavba ze 17. století je součástí areálu bývalého kapucínského kláštera, se kterým je chráněna jako kulturní památka. Záměrem města je do budoucna dosud nepřístupné prostory klášterního areálu zpřístupnit návštěvníkům, uvedl sokolovský radní Erik Klimeš (ANO).

Sochy tří světců ze 17. století, svatého Petra z Alkantary, svatého Antonína Paduánského a svatého Felixe z Kantalicie, se před časem začaly vlivem nestabilního podloží naklánět. Vedení města tedy rozhodlo, že se opraví. "Sochy jsme odvezli již před více než rokem do ateliéru na restaurování. Už jsou restaurované, to znamenaná, že jsou připravené k tomu, aby se vrátily na původní místo. To místo, kde by měly stát, je momentálně v havarijním stavu," řekl Klimeš. Restaurování tří soch stálo 200 tisíc korun.

Oprava podesty, kde stály sochy, i schodiště se připravuje teprve nyní. Z kostela se totiž na několik měsíců stalo očkovací centrum, nyní se v něm konají svatby. V plánu je začít s rekonstrukcí v říjnu, radnice má na akci připraveny čtyři miliony korun. Zhotovitele ale bude teprve vybírat v soutěži. Obává se, že se náklady vzhledem k růstu cen stavebních materiálů ještě zvýší.

Do budoucna chce vedení města nepřístupné prostory otevřít pro veřejnost. Návštěvníci se tak poprvé dostanou k původním dřevěným krovům, věži se zvonem či do sklepení se zachovalou valounovou dlažbou. Zpřístupnit by se měla také rajská zahrada, což je venkovní prostor mezi budovami kláštera. Sloužit by měla jak pro kulturní a hudební akce, tak pro svatební obřady.

Se záměrem už vedení památky začíná. Získalo na něj dotaci 200 tisíc korun. Hotové už je schodiště z přízemí na půdu a také prostor s toaletami a šatnami.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto kapucini.cz

Štítky ČR, správa, stavby, památky, Sokolov, socha, schodiště, Erik Klimeš, Antonín z Padovy, radnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Klášterní kostel v Sokolově bude mít nové schodiště i zrestaurované sochy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.