Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

V některých koupalištích v Karlovarském kraji se zhoršila jakost vody

V některých koupalištích v Karlovarském kraji se od začátku sezony zhoršila kvalita vody. Jde o vodní nádrž Skalka u Chebu či přírodní koupaliště Rolava v Karlových Varech. Ve Velkém rybníku u Hroznětína vyhlásili hygienici minulý týden zákaz koupání. Vyplývá to z údajů Krajské hygienické stanice Karlovy Vary.

Zhoršenou jakost vody má Skalka již druhým týdnem. Platí tam třetí z pěti stupňů kvality vody. Zákaz koupání tam naposledy hygienici vyhlásili v roce 2019, zhoršenou kvalitu vody tam ale evidují každoročně. Na Jesenici u Rybářské bašty i u kempu Václav hygienici kvůli rekonstrukci bezpečnostního přelivu a změn břehů ukončili monitoring.

Zákaz koupání hygienici v kraji vyhlásili zatím pouze ve Velkém rybníku. Odběry tam zjistily vysokou koncentraci sinic, vodního květu i sníženou průhlednost. Takto znečištěná voda by podle hygieniků mohla lidem způsobit i vážné zdravotní potíže. Voda ve Velké rybníku je riziková každoročně, vloni byl zákaz koupání vyhlášen na konci července. Letos se tedy kvalita vody zhoršila ještě rychleji.

„Sinice obsahují látky škodlivé lidskému zdraví (alergeny, toxiny). Riziko onemocnění se zvyšuje s délkou pobytu ve vodě či opakovaným koupáním - přechází od lehké akutní otravy projevující se střevními a žaludečními potížemi, bolestmi hlavy, může vést až k vážnějším jaterním problémům. Při náhodném polknutí vodního květu může dojít i k vážnému poškození zdraví," varují hygienici ve zdůvodnění zákazu koupání.

Vodní květ a sinice jsou už pozorovatelné i na karlovarské Rolavě, a to ve všech třech sledovaných místech, na pláži, na brouzdališti i u mola.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Hejnice

Štítky ČR, rekreace, zdraví, koupaliště, Karlovarský kraj, koupání, Karlovy Vary, Velký rybník, Rolava, Krajská hygienická stanice, Cheb, Hroznětín, Skalka, Rybářská bašta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V některých koupalištích v Karlovarském kraji se zhoršila jakost vody  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.