Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

Podíl nezaměstnaných klesl v červnu v Karlovarském kraji na 3,6 procenta

Během června klesnul podíl nezaměstnaných v Plzeňském kraji o 0,2 procentního bodu na 3,6 procenta. V evidenci Úřadu práce ČR bylo na konci měsíce 7164 lidí, což bylo o 724 lidí méně než v květnu. V celém Česku se podíl nezaměstnaných snížil na 3,1 procenta, vyplývá z dnes zveřejněných údajů Úřadu práce ČR. Z celkového počtu uchazečů v evidenci úřadu práce bylo v Karlovarském kraji tzv. 6444 dosažitelných, kteří mohou ihned nastoupit do zaměstnání.

Trh práce ovlivňují, kromě stále vysokého zájmu zaměstnavatelů o zaměstnance ve zpracovatelském průmyslu, zejména sezonní činnosti. A to především ve stavebnictví, v zemědělství, lesnictví, rybářství, v živočišné a potravinářské výrobě, ale také v cestovním ruchu, v pohostinství, prodeji a ve službách, popsal generální ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon.

Nezaměstnanost klesla ve všech okresech Karlovarského kraje. Dlouhodobě nejnižší podíl nezaměstnaných je na Chebsku, v červnu to bylo jen 2,4 procenta, o 0,2 procentního bodu méně než v květnu. Bez práce je na Chebsku 1491 lidí. Z květnových 4,0 na červnových 3,8 procenta klesla nezaměstnanost na Karlovarsku. Práci tam hledá podle úřadu práce 2929 lidí.

Výrazně nejhorší situace je na Sokolovsku. Úřad práce zde eviduje 2744 uchazečů o zaměstnání. To představuje podíl 4,5 procenta. Ale i na Sokolovsku se nezaměstnanost snížila o 0,2 procentního bodu proti květnu. Sokolovsko tak má devátý nejvyšší podíl nezaměstnaných ze všech 77 okresů České republiky. Nejhůř jsou na tom okresy Karviná (8,0 procenta) a Most (6,5 procenta).

O necelé dvě stovky se meziměsíčně snížil počet volných pracovních míst,, která nabízeli zaměstnavatelé v Karlovarském kraji. Aktuálně je jich 6346. Nabídka je značně nerovnoměrná. Zatímco na Chebsku firmy nabízí 3572 volných míst, na Karlovarsku je nabídka zhruba poloviční, a to 1800 volných míst. Na Sokolovsku je pak volných jen 974 míst.

S tím souvisí i počet uchazečů na jedno volné místo. Na Sokolovsku připadá na jedno místo 2,8 uchazeče, což je pátý nejvyšší podíl ze všech okresů. Karlovarsko má 1,6 uchazeče na jedno místo a na Chebsku je tento podíl 0,4 uchazeče. Počet volných míst tak výrazně převyšuje počet evidovaných nezaměstnaných.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky nezaměstnanost, podíl nezaměstnaných, práce, volná místa, statistika, Karlovarský kraj, Úřad práce České republiky, Česko, okres Sokolov, okres Cheb, Plzeňský kraj, Viktor Najmon

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podíl nezaměstnaných klesl v červnu v Karlovarském kraji na 3,6 procenta  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.