Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Státní památky v Karlovarském kraji očekávají letos dobrou návštěvnickou sezonu

Státní památky v Karlovarském kraji očekávají letos velmi dobrou návštěvnickou sezonu. Navzdory obecnému zdražování registrují kasteláni od zahájení sezony značný zájem návštěvníků. Letošní návštěvnost by se mohla přiblížit rokům před pandemií. covidu-19 Pro letošek si památkové objekty připravily zejména menší investice, které zlepší pohodlí návštěvníků, a kulturní akce.

„V Karlovarském kraji je návštěvnost velmi dobrá, pohybuje se zhruba na 65 procentech rekordního roku 2019. Nebude to úplně standardní sezona v tom plném rozsahu jako v roce 2019. Budeme zažívat změnu chování našich návštěvníků, míněno ve způsobu, jakým si plánují své výlety, jakou trasu si budou volit či délku," řekl ředitel územní památkové správy v Praze Petr Spejchal.

Na návštěvy památek se vracejí především rodiny s dětmi i organizované zájezdy, které během pandemie chyběly. Postupně přijíždějí i zahraniční turisté, kteří v minulých dvou letech necestovali kvůli protikoronavirovým opatřením. Turisté si návštěvy památek mnohem častěji předem rezervují. Nově volí spíše kratší prohlídkové okruhy a prohlídky zámeckých zahrad.

Letošní novinkou hradu a zámku Bečov nad Teplou je zprovoznění obnoveného dřevěného mostku, který umožňuje návštěvníkům procházet nejen vnější, ale i vnitřní okruh naučné stezky. Bečov loni na podzim otevřel dlouho očekávanou expozici relikviáře svatého Maura. Druhou nejvzácnější movitou památku v Česku hned za korunovačními klenoty českých králů dosud navštívilo 5200 lidí.

V současnosti vzniká nová expozice v Dolním Zámku, kde bude prezentována restaurovaná ložnice a obnovená honosná jídelna v polygonální věži. Proto tato trasa není v letošní sezoně zpřístupněna.

Komfort návštěvníků na zámku Kynžvart vylepšuje nově takzvaný screenbox u pokladny zámku, který zobrazuje začátky prohlídek a volných míst, a urychluje tak odbavení. Na hlavním parkovišti bude nový parkovací automat s možností platby hotovostí či platební kartou. Zámek pokračuje v přípravě nové expozice památky UNESCO, Kynžvartské daguerrotypie, což je jeden z mála dochovaných prvních fotografických snímků na světě.

V zámeckém parku ve Valči pokračují výzkumné a stavební práce na obnově theatronu, který dříve sloužil jako amfiteátr. Dokončený by měl být letos. V areálu památky před nedávnem začala obnova historického skleníku.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, památky, turistika, NPÚ, Karlovarský kraj, Praha, Česko, Světové dědictví UNESCO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Státní památky v Karlovarském kraji očekávají letos dobrou návštěvnickou sezonu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.