Počasí dnes5 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nezaměstnanost v Karlovarském kraji v dubnu zůstala na 4,0 procenta

Podíl nezaměstnaných v Karlovarském kraji zůstal v dubnu na čtyřech procentech. Bez práce bylo podle údajů Úřadu práce ČR 7888 lidí, což bylo o 394 uchazečů méně než v březnu. V celém Česku podíl nezaměstnaných klesl na 3,3 procenta. To je o 0,1 procentního bodu méně proti březnu a 0,8 procentního bodu méně než před rokem, uvedl Úřad práce ČR.

Z celkového počtu lidí v evidenci úřadu práce bylo v dubnu takzvaně dosažitelných, kteří mohou ihned nastoupit do práce, 7137 lidí. "V plném proudu jsou už sezonní práce, především ve stavebnictví, v gastronomii a cestovním ruchu, dále v zemědělství, zahradnictví, lesnictví či lázeňství," uvedl generální ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon. Začaly také jarní úklidy ve veřejně prospěšných pracích, dodal. Výhled na další měsíce na trhu práce ale podle něj ovlivní průběh válečného konfliktu na Ukrajině i vývoj pandemie.

V Karlovarském kraji nejvíce klesla nezaměstnanost na Chebsku, kde se dostala na 2,8 procenta, což bylo o 0,2 procentního bodu méně než v březnu. V evidenci úřadu práce je tam 1713 lidí. Na Karlovarsku zůstal podíl nezaměstnaných na březnových 4,2 procenta. Bez práce je na Karlovarsku 3218 lidí. Dlouhodobě nejhorší situace je na Sokolovsku, i tam ale v dubnu nezaměstnaných ubylo. Podíl nezaměstnaných klesnul z březnových 4,9 na dubnových 4,8 procenta, bez zaměstnání je zde 2957 lidí. Ve srovnání s ostatními okresy v Česku je Sokolovsko na devátém místě v podílu nezaměstnaných. Nejvyšší nezaměstnanost je na Karvinsku a Mostecku.

Proti březnu v kraji mírně ubylo volných pracovních míst. Celkem jich zaměstnavatelé nabízejí 6665. Nabídka ale není rovnoměrná, na Chebsku si uchazeči mohou vybrat z 3697 volných míst, na Karlovarsku je to 1999 míst a na Sokolovsku pouhých 969 volných míst. V počtu uchazečů na jedno volné pracovní místo pomyslně vede Sokolov s 3,1 uchazeče na jedno místo, což je pátý nejvyšší podíl ze všech okresů ČR. Na Karlovarsku připadá 1,6 uchazeče na jedno místo a na Chebsku je to jen 0,5 uchazeče na jedno volné pracovní místo.

Podle Úřadu práce ČR ze strany zaměstnavatelů přetrvává zájem o zaměstnance, převážně v dělnických a vysoce odborných profesích. Dlouhodobá poptávka je po kvalifikovaných řemeslnících.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky nezaměstnanost, podíl nezaměstnaných, práce, volná místa, Karlovarský kraj, Úřad práce České republiky, Česko, okres Cheb, pracovní místo, okres Sokolov, Viktor Najmon, Ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nezaměstnanost v Karlovarském kraji v dubnu zůstala na 4,0 procenta  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.