Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Do Karlovarského kraje přišlo už 12 tisíc uprchlíků, docházejí místa pro ubytování

Do Karlovarského kraje přišlo od začátku ruské agrese na Ukrajině bezmála 12 tisíc uprchlíků. V současné době nově příchozích výrazně ubývá. Přes krajské asistenční centrum našlo po celém regionu ubytování 3000 lidí, místa postupně docházejí. Podle hejtmana Petra Kulhánka (za STAN) bude muset kraj navíc zajistit ubytování i těm uprchlíkům, kterým jejich dočasné bydlení brzy skončí.

"Náš dispečink krizového řízení právě shromažďuje podle systému, kde je uvedena i dočasnost toho ubytování, kapacity, které nám končí. Z toho vzejde nějaký počet uprchlíků, kteří pravděpodobně o ubytování přijdou a my na to chceme být připraveni dalšími kapacitami," řekl Kulhánek.

Volnou kapacitu ubytování nabídla na začátku migrační vlny kromě kraje i města či soukromí provozovatelé. Uprchlíci našli útočiště v městských bytech, ubytovnách, internátech, ale například i v penzionech či hotelech zejména v Karlových Varech, Mariánských Lázních i Jáchymově, které se nyní chystají na letní sezonu. Zejména pro tyto ubytované chce teď kraj zajistit dlouhodobé bydlení. V úvahu připadají sdílené domácnosti či budovy v majetku kraje. Volná kapacita je stále i ve státních objektech, jako jsou například budovy Správy železnic nebo památkové objekty, kterých je v kraji aktuálně k dispozici 14.

Město Karlovy Vary zatím poskytuje ubytování pro uprchlíky v bývalém sanatoriu Trocnov, kde našlo místo 43 uprchlíků, většinou matky s dětmi. Podle primátorky města Andrey Pfeffer Ferklové (ANO) se stále ještě využívá i část pokojů ve státním hotelu Thermal. Zatímco ale na počátku vlny uprchlíků hotel poskytoval ubytování asi 90 lidem, většinou na přenocování nebo krátkodobý pobyt před tím, než se zaregistrují na krajském uprchlickém centru, nyní jde zhruba o poloviční počet míst. Obvykle pokud se uvolní místo v bývalém sanatoriu Trocnov, nahradí je uprchlíci, kteří dočasně přebývají v Thermalu.

Do Karlovarského kraje přichází v posledních týdnech méně běženců. Zatímco při největší vlně v polovině března jich bylo až tisíc denně, nyní jich je okolo sta. I z toho důvodu se rozhodlo vedení kraje přemístit krajské asistenční centrum z karlovarské KV Areny, kde zabíralo centrální halu, do nové lokality, a to do depozitáře krajské knihovny.

Dosud kraj na náklady spojené s uprchlickou vlnou vynaložil přes 18 milionů korun. Z toho pět milionů šlo na dary v rámci veřejné sbírky charity a sbírky ukrajinského velvyslanectví, ostatní náklady tvoří nájmy prostor, služby, osobní náklady, stravování a ubytování.

Ačkoli uprchlická vlna slábne, poptávka po humanitární pomoci je stále velká. Potravinová banka v kraji vydala na pomoc ukrajinským uprchlíkům přes 30 tun potravin i zboží. Poptávka je po trvanlivých potravinách, drogerii, ale i po školních pomůckách pro ukrajinské děti.

"Výdaje máme každý den. Dodávky obchodních řetězců už skončily, teď nám hlavně dodávají zásoby z centrálního skladu potravinové banky. Poptávka neklesá, dodáváme do 20 měst a obcí i centrálního skladu v Karlových Varech," řekl ředitel banky Milan Hloušek. Doplnit zásoby banky by mohla ohlášená jarní sbírka potravin, která se bude konat v obchodech na konci dubna.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zuzana Duzbabová

Štítky ČR, Ukrajina, Rusko, sociální, potraviny, byty, boje, správa, Karlovarský, uprchlík, Karlovarský kraj, Petr Kulhánek, Starostové a nezávislí, banka, Karlovy Vary, jídlo, Andrea Pfeffer Ferklová, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Karlovarského kraje přišlo už 12 tisíc uprchlíků, docházejí místa pro ubytování  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.