Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Hospodaření Karlovarského kraje vloni skončilo s přebytkem 910 milionů

Hospodaření Karlovarského kraje vloni skončilo s přebytkem 910 milionů korun. Část těchto peněz už kraj přerozdělil například na opravy silnic, do školství, zdravotnictví nebo na obnovu chátrajících památek. Další část přebytku bude rozdělovat v únoru na jednání zastupitelstva. Část financí kraj uloží jako rezervu do Fondu budoucnosti.

Přebytek hospodaření byl vloni nejvyšší za poslední roky. V roce 2019 byl přebytek kraje 718 milionů a v roce 2020 701 milion korun. „Nynější přebytek dosahující 910 milionů korun je naší odpovědí oponentům v zastupitelstvu na jejich poznámku o tom, jak nevěřícně sledují rozplývání rezervního fondu a naspořených krajských peněz. K ničemu takovému prokazatelně nedochází. V dnešní nelehké době je to pro nás velmi dobrý výsledek hospodaření, jehož velkou část hodláme rovnou uložit do rezervy, do Fondu budoucnosti mimo jiné na plánované investice," uvedl karlovarský hejtman Petr Kulhánek (za STAN).

V lednu už zastupitelé rozdělili 121,6 milionu korun. Využití další části přebytku ve výši 70,2 milionu korun teprve zastupitelstvo projedná. Finance by měly jít například na opravy silnic, obnovu techniky pro údržbu lyžařských běžeckých tras, na dovybavení dětských domovů a další investice míří do školství - pro Střední zdravotnickou školu a vyšší odbornou školu v Chebu. Kraj si také nechá asi stomilionovou rezervu na krytí zvýšených nákladů krajských organizací v souvislosti se zdražením cen energií.

Zastupitelé schválili v únoru loňského roku rozpočet na rok 2021 s příjmy 7,1 miliardy a výdaji 8,03 miliardy korun. Schodek ve výši téměř 929 milionů korun kraj měl kraj pokrýt z rezerv, úvěrů i očekávaného přebytku z loňského roku. Hospodaření ale nakonec skončilo vysokým přebytkem. Důvodem jsou mimo jiné i vyšší daňové příjmy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Karlovarský kraj

Štítky správa, hospodářství, Karlovarský kraj, rozpočet, Petr Kulhánek, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hospodaření Karlovarského kraje vloni skončilo s přebytkem 910 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.