Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na konec roku se horské penziony v Karlovarském kraji těší, hotely si zoufají

Zájem o ubytování v hotelech a penzionech v Karlovarském kraji na konci roku se liší. Zatímco horské chaty mají většinou obsazeno, hotely ve větších městech čekají konec roku a hlavně začátek příštího s obavami. Poptávka po ubytování je kvůli koronavirové pandemii stále velmi nízká a navíc hrozí i další restrikce, zjistila u provozovatelů ubytovacích zařízení.

Oslovené penziony na Božím Daru mají na Vánoce a hlavně na silvestra obsazeno nebo jen poslední volná místa. „Máme prakticky plno. Objednávky máme hlavně od českých klientů,“ řekla recepční jednoho z božídarských penzionů. Provozovatelé na horách doufají, že letos i přes zpřísněná opatření nebude lockdown, který by omezil nebo zakázal ubytovací služby podobně, jako tomu bylo v loňském roce.

Zato hoteliéři v Karlových Varech jsou zatím ohledně vánočních a novoročních pobytů spíše skeptičtí. „Nikdo neví, co bude. Lidé zatím jen vystrkují růžky, ale hotely zatím jedou spíše na lázeňské vouchery a Vánoce a silvestr je zatím ve vzduchu. Nikdo neobjednává. Loni byly poptávky z Německa, ale pak jsme spadli do lockdownu a neuskutečnily se. Ale letos v lockdownu nejsme, ale objednávky nejsou. S tím, jak se i v Německu zpřísňují pravidla a Česko je pro Německo v červené zóně, tak se lidé nehrnou," popsal situaci řady hotelů karlovarský předseda Asociace hotelů a restaurací Jan Kronika.

Zatímco ještě do konce roku velké hotely spoléhají na lázeňské vouchery nebo alespoň malé objednávky od českých hostů, po Novém roce je situace s objednávkami ještě horší. "A vůbec k tomu nepřispělo zrušení vánočních trhů. Když už by někdo chtěl přijet na Vánoce nebo silvestra do lázeňského města, tak chce k tomu něco zažít, třeba si zajít na vánoční trhy. Ale ani ty letos nebudou," doplňuje Kronika.

Některé hotely ale přesto zatím objednávky na konec roku mají a věří, že lidé nebudou moc pobyty stornovat. Například hotel Thermal podle ředitele Vladimíra Nováka má zhruba stovku rezervací na Vánoce a okolo 300 na silvestra, řekl. „Rádi bychom jeli i během svátků, ještě uvidíme, jaká budou pravidla pro občerstvení na silvestra," uvedl Novák. Mezi rezervacemi jsou hosté z Německa i dalších zemí. „Snažím se být optimistický, rezervace máme a další přijímáme. A pokud to dobře dopadne, tak na Vánoce by to mohlo být tak okolo 150 hostů a u silvestra uvidíme, jak to bude s programem," dodal Novák.

Karlovarský kraj má proti ostatním krajům v Česku zatím stále výhodu v tom, že je zde výrazně nižší výskyt nových případů koronavirové nákazy. Počet nově nakažených je v kraji poloviční proti českému průměru a proti nejvíce postiženým krajům sotva třetinový.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com//Sofie Zbořilová

Štítky Ubytování, rekreace, Vary, Ceny, hotel, penzion, Karlovarský kraj, Vánoce, Německo, Vladimír Novák, lockdown, Česko, Boží Dar, Asociace hotelů a restaurací České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na konec roku se horské penziony v Karlovarském kraji těší, hotely si zoufají  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.