Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Vedení Karlovarského kraje řešilo v prvním roce pandemii, dotace i transformaci

Nové vedení Karlovarského kraje v prvním roce od voleb řešilo koronavirus, přípravu na Fond spravedlivé transformace i změny v dotačních programech kraje. Po celou dobu ale čelilo silné kritice opozice. Přesto se podle hejtmana Petra Kulhánka (za STAN) podařilo udržet širokou koalici jednotnou a posunout kraj dopředu.

„I když se původně ozývaly především hlasy opozice, že v takto pestrém složení není možné dosáhnout jakékoliv dohody, prokázali jsme maximální soudržnost a schopnost konstruktivního přístupu ke všem úkolům, které členové Rady Karlovarského kraje a uvolnění zastupitelé v uplynulém období řešili. Chtěl bych poděkovat ale i opozičním krajským zastupitelům, protože jejich podněty, i když byly mnohdy vedeny jen úpornou snahou zalíbit se voličům, nás ještě stmelily a pomohly nám na věci nahlížet z mnoha nových úhlů," uvedl hejtman Petr Kulhánek (za STAN).

Opoziční ANO je k výsledkům nové koalice nekompromisní. „Výkony a výsledky vládnoucí koalice Karlovarského kraje můžeme zhodnotit jedním slovem. A tím je zklamání," řekla opoziční zastupitelka a čerstvě zvolená místopředsedkyně Sněmovny Jana Mračková Vildumetzová (ANO).

Mezi změnami, které nové vedení na kraj přineslo, vyjmenoval Kulhánek například otevření úřadu veřejnosti, lepší komunikace se starosty obcí a zejména tvorbu strategie rozvoje kraje. „Za uplynulé roky před naším příchodem do vedení kraje nezůstala po našich předchůdcích žádná konkrétní transformační strategie. Museli jsme ji velmi rychle připravit a začít realizovat, abychom mohli čerpat peníze z Operačního program Spravedlivá transformace," doplnil hejtman.

Ačkoli se krajské volby konaly už na počátku října 2020, na nové vedení si Karlovarský kraj musel několik měsíců počkat. Ve volbách sice vyhrálo hnutí ANO, ale koalici nakonec vytvořili zastupitelé STAN, Pirátů, koalice ODS/KDU-ČSL, hnutí Místních, Volby pro kraj (VOK) a SNK1 - Starostové našeho kraje. Koalice má v 45členném zastupitelstvu 25 hlasů. Mimo zůstaly jen ANO a SPD. Do čela kraje zasedl Kulhánek až 14. prosince. Kvůli dlouhému vyjednávání o podobě koalice se zpozdilo i schvalování rozpočtu. Nové vedení kraje jej schválilo až v únoru.

Pandemie koronaviru, dotace a Fond spravedlivé transformace

Na počátku roku Karlovarský kraj těžce zasáhla pandemie koronaviru. Nemocnice byly přeplněné pacienty s covidem-19, chyběli zdravotníci, na hranicích s Německem se tvořily kilometrové kolony kvůli kontrolám pendlerů. Kraji tak musel krizové situace řešit i za velmi obtížných a ze dne na den se měnících podmínek. S pomocí darovaných vakcín ze Saska ale začal poměrně včas očkovat nejprve nejvíce ohrožené skupiny obyvatel.

Nová krajská vláda změnila také například pravidla krajských dotací, aby lépe vyhovovaly žadatelům, mnohé z nich zvýšila nebo vypsala nové dotační tituly, například na podporu zdravotníků.

Asi nejvíce se ale na zastupitelstvu diskutovalo o Fondu Spravedlivé transformace, který má změnit ekonomiku tří uhelných regionů v Česku. „Podařilo se nám získat 46 projektových záměrů z celého Karlovarského kraje, tedy téměř shodný počet jako v mnohem větším Ústeckém kraji. Naším cílem je podpořit Sokolovsko v transformaci z hornického regionu na region plný šancí, nové práce v moderních odvětvích. Investice do rozvoje jezera Medard, rozvoje podnikání tak přinesou až 15.000 nových zajímavých pracovních míst," řekl Kulhánek.

Jenže podle opozice je celý proces netransparentní a výběr projektů špatný. Opozice by přivítala mezi strategickými projekty spíše projekty výrobní, u kterých se dá odhadnout přínosy v podobě například nových pracovních míst. Kritizuje také, že neuspěly ve výběru strategických projekty připravené městem Sokolov nebo Sokolovskou uhelnou, kterých se transformace týká nejvíce.

Kritika opozice

„Za krajskou vládou není vidět žádný konkrétní projekt, přínos nebo něco jiného hmatatelného. Ať začneme odkudkoliv, tak vždy hned narazíme na problém. Ať je to rekonstrukce Císařských lázní, proces transformace regionu nebo v posledních týdnech tolikrát zmiňovaný projekt Obchůdek 2021 na podporu malých prodejen, případně věci týkající se Karlovarské krajské nemocnice," uvedla Mračková Vildumetzová. „Smutné je, že naprosto nesourodý vládní slepenec mnoha politických uskupení z krajských peněz uplatí cokoliv, co si zamane, a naprosto nerespektuje apely opozice na možné protizákonné a protiprávní jednání. Smutné je také to, že se v tomto podivném vlaku vezou i lidé, o kterých jsme přesvědčeni, že často bojují se svým svědomím, když mají o některých věcech hlasovat," dodala.

Vedení kraje ale upozorňuje spíše na věci, které se podařily, jako jsou investice do silnic, pokračování rekonstrukce Císařských lázní, podporu ubytovacích zařízení nebo podporu kulturně kreativních oblastí průmyslu, které byly zatím spíše opomíjeny.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Roman Kořínek

Štítky ČR, správa, kraje, Karlovarský kraj, dotace, koalice, Petr Kulhánek, Starostové a nezávislí, projekt, ANO 2011, pandemie covidu-19, Jana Mračková Vildumetzová, Poslanecká sněmovna ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vedení Karlovarského kraje řešilo v prvním roce pandemii, dotace i transformaci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.