Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Základem je dobré oblečení. V Chebu otevřel dětský lesní klub

Ppřírodní pedagogika je stále větším fenoménem. Ten dorazil i do Chebu, kde od září funguje dětský lesní klub Pod Lipami. Děti tráví drtivou část dne venku, ať už je jakékoliv počasí, odpočinek zatím probíhá ve vojenském stanu.

„Základem je dobré oblečení,“ popisuje hlavní pedagožka klubu Marcela Ambrožová. Děti podle ní jinak počasí vůbec neřeší. „Pobytem na čerstvém vzduchu, se posiluje nejen imunitní systém, ale podporuje se i všestranný rozvoj,“ dodává Ambrožová.

Nejvíc tak lesní klub podle ní řeší kolemjdoucí. „Lidé, kteří chodí kolem naší zahrady, se nejvíce ptají na kadibudky a na to, jak děti zvládají být téměř celý den venku,“ pokračuje.

Zázemí klubu tvoří prozatím velký vojenský stan, kde děti odpočívají po obědě, jinak celý den tráví venku, případně pod přístřeškem. Současně se na zahradě buduje nové zázemí, které roste díky podpoře soukromých dárců. Provozovatel klubu, spolek Pod Lipami, totiž potřebné finance na stavbu vybírá pomocí crowfundingové kampaně.

Vzdělávaní v klubu vychází z konceptu lesních mateřských škol a školního vzdělávacího plánu, který je vypracován na danou skupinku dětí a prostředí. „Věnujeme se i předškolní přípravě, vnímáme rytmus ročního období a jednotlivých měsíců. Například září jsme věnovaly tématu žní a úrody. Ctíme i různé tradice a slavnosti,“ říká pedagožka.

Klub se nachází nad chebskou Krajinkou, v ulici Pod Lipami, na pronajaté zahradě přilehlého statku. Aktuálně probíhá výstavba chatky, kde děti najdou zázemí. „V nejbližších dnech nás čeká dostavba střechy a instalace kamen, aby se zde v chladných dnech mohlo zatopit, usušit oblečení a děti tak mohly po obídku příjemně odpočívat,“ popsala koordinátorka klubu Zdeňka Brožová.

Klub je v současnosti otevřen tři dny v týdnu od 8 do 15.30. „Pokud je rodičům tento koncept vzdělávání blízký, ale v současné době stále neví, zda je to pro ně a jejich děti ta „správná školka“, můžou přijít a společně s námi si den v lesním klubu vyzkoušet,“ doplnila Ambrožová.

Ohodnoť článek

Foto Klub Pod Lipami

Štítky Cheb, lesní klub, děti, pod lipami, oblečení, zahrada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Základem je dobré oblečení. V Chebu otevřel dětský lesní klub  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.