Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jáchymov připravuje referendum o prodeji pozemků k výstavbě stezky v oblacích

Obyvatelé Jáchymova na Karlovarsku budou na začátku října v místním referendu hlasovat o plánovaném prodeji pozemků na výstavbu stezky v oblacích na Klínovci. Části zastupitelů se nelíbí cena za prodej pozemků i to, že nemají k dispozici veškeré potřebné informace k plánované stavbě. Zajistili tedy dostatečný počet podpisů v petici k vyhlášení referenda.

Podle opozičního zastupitele a iniciátora petice Michala Baláže jde o největší projekt soukromého investora v historii Jáchymova a rozhodnout o něm by měli místní občané. Opozice nesouhlasí zejména s cenou pozemků, která byla stanovena podle něj před dvěma lety.

"Město prodává pozemek v současné době, kdy je nemovitostní boom a ceny letí raketově nahoru, za 2000 korun za metr čtvereční, přičemž se jedná o vrchol Klínovce, což je podle mě nejlukrativnější pozemek v Krušných horách. Za nás je to velmi nízká cena a město bude na tom tratit," míní Baláž.

Jáchymov chce pozemky na Klínovci prodat za šest milionů korun, podařilo se mu také domluvit každoročně jeden milion korun do rozpočtu města za pronájem přístupové stezky.

Podle vedoucího manažera Skiareálu Klínovec a jednoho z organizátorů projektu Skywalk Martina Kokyho jsou ale lesní pozemky na Klínovci jinak takřka neprodejné. "Rada města v poměrně tvrdém vyjednávání dotlačila investora k souhlasu s prodejem za cenu několikanásobně větší, než je cena tržní. Jde o kus lesních pozemků, kde bude z hlediska kácení proveden naprosto minimální zásah, a navíc je ze všech stran obklopen pozemky skiareálu. Pokud na něm nebude stát stezka, pak tam nikdy nic tak významného nevznikne," uvedl manažer skiareálu.

Vedení města přitom několikrát vyjádřilo projektu podporu. Starosta Bronislav Grulich (TOP 09) již dříve uvedl, že kromě pravidelného finančního výnosu bude mít kladný vliv na rozvoj města, podpoří cestovní ruch i místní podnikatele. Podle Baláže ale stále chybí důkazy o tom, že město bude mít z projektu soukromého investora přínos. Upozorňuje na zvýšenou dopravu, hluk a nepořádek v souvislosti s nárůstem turistiky, a s tím spojené náklady pro město.

Podle iniciátorů projektu Skywalk se díky stavbě stezky rozvine na Klínovci a v jeho okolí letní turistika, která zajistí celoroční provoz místním podnikatelům. Vzniknout by tam měly v návaznosti až stovky pracovních míst, díky kterým si podnikatelé budou moci udržet zaměstnance ne pouze na zimní sezonu.

V případě, že by občané prodej pozemku nepodpořili a zastupitelé by hlasovali rovněž proti, by investor hledal u Klínovce jinou lokalitu, která nespadá pod Jáchymov. "Město by ovšem přišlo o nerealizované příjmy z prodeje a dlouhodobých pronájmů pozemků," uvedl Koky.

Pro vyhlášení referenda bylo nutné, aby se v petici vyjádřilo alespoň 577 lidí, nakonec iniciátoři sehnali 615 platných podpisů. "Aby byly výsledky v referendu platné, tak z hlediska Jáchymova musí přijít 700 lidí, a aby byly závazné, tak se musí vyjádřit třeba pro nesouhlas zhruba 500 občanů," uvedl Baláž. Oprávněných voličů je aktuálně na území města 1900. Referendum se bude konat společně se sněmovními volbami 8. a 9. října.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto město Jáchymov

Štítky ČR, referendum, správa, stavby, rekreace, Jáchymov, pozemek, Klínovec, projekt, Michal Baláž, Karlovarský kraj, TOP 09, Krušné hory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jáchymov připravuje referendum o prodeji pozemků k výstavbě stezky v oblacích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.