Počasí dnes10 °C, zítra9 °C
Pátek 4. října 2024  |  Svátek má František
Bez reklam

Kraj pošle miliony na hospicovou péči

Karlovarský kraj hodlá uvolnit peníze na hospicovou péči, která slouží převážně lidem těsně před smrtí a jejich rodinám. Na záměr vyčlení úřad přes dva miliony korun. Na svém posledním zasedání se na tom dohodli krajští radní, jejichž rozhodnutí ještě podléhá souhlasu zastupitelstva.

Rada Karlovarského kraje souhlasila konkrétně s poskytnutím peněz z dotačního Programu na podporu provozování domácí hospicové péče. Mezi žadatele se rozdělí částka ve celkové výši 2,38 miliony korun korun.            ​

Tuto službu považujeme za nepostradatelnou, protože poskytuje pomoc nejen samotným pacientům, ale také jejich rodinám zabezpečit péči o jejich blízké. Ti tak mohou být doma, ve svém přirozeném prostředí, kde se cítí nejlépe. Terénní pracovníci usnadňují péči o pacienty, na níž mnohdy rodinní příslušníci již sami nestačí,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (STAN). 
 
Na krajský úřad došlo celkem pět žádostí, maximální výše jednotlivé dotace mohla být půl milionu korun tisíc korun. Jelikož požadované finance nepřesáhly výši alokované částky, tedy 2,5 milionu korun, rozhodli radní o podpoře všech žádostí v plné výši. Návrh ještě projednají krajští zastupitelé.

„Peníze z dotace by provozovatelé domácí hospicové péče chtěli využít na zajištění provozu, konzultací s psychoterapeuty, s lékaři se specializací na paliativní medicínu a s kaplany. Dále také například na úhrady zdravotnických úkonů, výdajů spojených se zapůjčováním pomůcek, mzdových nákladů, nákupů léků a zdravotnického materiálu,“ sdělila Jitka Čmoková z oddělení vnějších vztahů a styku s veřejností Karlovarského kraje.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky Hospic, Karlovy Vary, Kraj, dotace, Karlovarský kraj, peníze, rodina, Petr Kulhánek, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj pošle miliony na hospicovou péči  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.