Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Zastupitelé Karlovarského kraje budou jednat o transformaci regionu

Zastupitelé Karlovarského kraje se ještě na konci prázdnin sejdou k jednání o transformaci uhelného regionu. Řádné jednání zastupitelstva v mimořádném termínu svolá vedení Karlovarského kraje na 30. srpna v 16:00. Po samostatném veřejném jednání volala hlavně opozice.

Karlovarský kraj je jedním ze tří regionů, který by měl získat podporu z Evropské unie na přechod z hospodářství založeném především na těžbě a zpracování uhlí. Pomoci k tomu má i několik dotačních programů, zejména Fond spravedlivé transformace. Z něho by kraj, města a obce a firmy mohly vyčerpat v následujících letech až 6,3 miliardy korun. Z toho asi polovina peněz má jít na takzvané strategické projekty. Druhá polovina se rozdělí mezi soutěžní projekty a grantová schémata na plošnou podporu vybraných odvětví na území kraje.

Opozice, zejména z řad ANO, ale dlouhodobě kritizuje přípravu transformačního programu Karlovarského kraje, výběr projektů do Fondu spravedlivé transformace i postup vedení kraje. To ale námitky opozice odmítá s tím, že postupuje podobně, jako ostatní dva regiony, tedy Ústecký a Moravskoslezský kraj. Zastupitelům hejtman Petr Kulhánek (za STAN) nabízel i svolání pracovního jednání, na kterém by se mohli zastupitelé dozvědět vše, co potřebují.

S tím opoziční zastupitelé nesouhlasili. „Pracovní jednání je ze své podstaty neveřejné a nedají se na něm přijímat žádná zásadní rozhodnutí,“ uvedla opoziční zastupitelka a poslankyně Jana Mračková Vildumetzová (ANO).

Podle ní se transformace dotýká všech obyvatel kraje a zapojilo se do něho mnoho soukromých subjektů. A ti všichni měli dostat relevantní informace. „Je v zájmu kraje a jeho občanů, aby byli o veškerých krocích ohledně Krajské spravedlivé transformace zcela podrobně, srozumitelně a především transparentně informováni, což je možné jen na veřejném zasedání Zastupitelstva Karlovarského kraje,“ cituje z výzvy zaslané hejtmanovi opoziční zastupitelka. Žádost o svolání řádného zasedání zastupitelstva podepsali členové zastupitelského klubu hnutí ANO a také SPD.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Roman Kořínek

Štítky ČR, správa, uhlí, Karlovarský kraj, ANO 2011, projekt, Evropská unie, Petr Kulhánek, Jana Mračková Vildumetzová, Svoboda a přímá demokracie, Starostové a nezávislí, Ústecký kraj, Moravskoslezský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zastupitelé Karlovarského kraje budou jednat o transformaci regionu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.