Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Návštěvnost památek v Karlovarském kraji je zatím podobná jako loni

Památky a další turistické cíle v Karlovarském kraji mají v polovině letošních prázdnin podobnou návštěvnost jako loni. Mnozí Češi se rozhodli strávit dovolenou jako v minulém roce v tuzemsku, oslovení provozovatelé očekávají, že letošní sezona bude stejně dobrá. Stále ale významně chybějí zahraniční turisté.

Úspěšnou letní sezonu očekává jedna z nejnavštěvovanějších památek v kraji hrad Loket. Památku, která je v majetku města, navštívilo od začátku prázdnin 28 619 lidí, což je o 2 274 více než za stejnou dobu loni. Přitom loňská sezona byla rekordní.

„Pokud se návštěvnost bude takto vyvíjet dál, tak rekord očekáváme. V roce 2021 za červenec je průměrná návštěvnost 1 022 návštěvníků za den, v roce 2020 za stejný měsíc to bylo 940 návštěvníků za den," řekla ředitelka hradu Jana Těžká.

Podpořit návštěvnost se provozovatelé hradu snaží i kulturním programem. V současné době připravují největší událost roku Středověké slavnosti purkrabího Půty, které každoročně navštíví okolo osm tisíc lidí. Loni se ale tradiční srpnová akce kvůli epidemii koronaviru nekonala.

V chebském hradě očekávají podobnou návštěvnost jako loni. V červenci minulého roku navštívilo památku přibližně 12 700 lidí, letos asi 11 300. Ještě s vyšším zájmem o hrad z 12. století v centru města počítají provozovatelé v srpnu. „Určitě to souvisí s tím, že jsme se v letošním roce v rámci oživení turismu rozhodli pouštět veškeré dětské tábory z celého kraje na náš hrad zdarma, čehož je vskutku hojně využíváno," uvedl kastelán Tomáš Dostál.

Velký zájem o dovolenou v Čechách zaznamenali také v Krušných horách. Například do areálu na Klínovci zavítalo od začátku prázdnin téměř 16 tisíc lidí, což je podobně jako loni. Návštěvu klínoveckého areálu ale ovlivňuje hlavně počasí, které je letos velmi deštivé.

„Letní sezonu máme od začátku května do konce října a konkrétně první prázdninový měsíc nám chybělo několik slunných víkendů, a bylo to tak znát i na návštěvnosti. Za pěkného počasí byla naopak návštěvnost rekordní," řekla mluvčí střediska Hana Hoffmanová. Velký zájem je v posledních letech v areálu také o parkování karavanů.

Areál, který v létě vyhledávají zejména příznivci terénní jízdy na kole a koloběžkách, se chce letos více zaměřit na rodiny s dětmi. „Aktuálně pracujeme na nových zábavních prvcích jako například naučné stezce a trampolínovém centru. Na léto jsme spustili nově druhou lanovku z Loučné pod Klínovcem a aktuálně u ní připravujeme atrakci v podobě vodní postele," uvedla mluvčí.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hrad Cheb

Štítky rekreace, turistika, památky, hrady, zámky, návštěvnost, Karlovarský kraj, hrad, léto, pandemie covidu-19, Loket, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Návštěvnost památek v Karlovarském kraji je zatím podobná jako loni  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.