Počasí dnes5 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Chodově na koupališti Bílá voda jsou nově dva záchranné body s kamerou

Kvůli zvýšení bezpečnosti návštěvníků přírodního koupaliště Bílá voda v Chodově na Sokolovsku nechalo město instalovat v oblíbené lokalitě dva záchranné body. Součástí takzvaných Sos pointů je kamera a reproduktor, díky kterým se volaný přímo spojí s městskou policií. Zařízení za přibližně 600.000 korun obsahují také lékárničku či defibrilátor.

„Jde o hojně navštěvovanou lokalitu, ale trochu odlehlou. Potřebujeme zkrátit dobu, než se dozvíme, že je někdo v nouzi. Dalším přínosem je možnost rychlého poskytnutí první pomoci. Je to volný přírodní areál a ne každý má s sebou mobil, nebo se mu může při pádu poškodit," řekl chodovský starosta Patrik Pizinger (Místní).

Jeden záchranný bod stojí u vstupu na hrázi, druhý v oblasti pláže. Každý bod je vybaven lékárnou, automatizovaným externím defibrilátorem (AED), záchranným plovákem a plovoucím házecím lanem. Zařízení je robustní, aby odolalo vandalům. Po zavolání může městská policie na dálku otevřít příslušný box s vybavením. Sos pointy jsou zajištěny proti výpadku elektrické energie.

Kromě koupaliště se v turisticky vyhledávané lokalitě Bílá voda nachází také pumptrack. Tamní stezky využívají jak běžci, tak i cyklisté z celého regionu. Do budoucna tam plánuje město vybudovat také nový skatepark.

Podle velitele městské policie Chodov Ladislava Staňka se v poslední době zvýšil počet výjezdů policistů či záchranářů. „Tím, že je tu velká rekreační plocha a v poslední době se tu vybudoval pumptrack, kde je velká návštěvnost hlavně mládeže, tak velmi stoupl počet úrazů. Z dřívějších výjezdů, kdy jsme měli v létě jeden nebo dva, stoupl za letošek na sedm případů. Jedná se hlavně o pádové úrazy, zlomeniny nebo odřeniny," řekl velitel.

Sos pointy budou také zařazeny do mapy záchranných bodů v mapových podkladech záchranných složek Karlovarského kraje včetně jejich GPS polohy.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Patrik Pizinger

Štítky ČR, rekreace, správa, Chodov, FOTO, AUDIO, obecní policie, okres Sokolov, Patrik Pizinger, Ladislav Staněk, videokamera

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Chodově na koupališti Bílá voda jsou nově dva záchranné body s kamerou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.