Tržby restaurací jsou podle Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP) stále o 20 až 30 procent nižší proti době před koronavirovou krizí. Lidé se rychleji vracejí do podniků v turisticky oblíbených místech, nejhůře jsou na tom stravovací provozy ve městech. ČTK to řekl restauratér a garant projektu Moje restaurace za AMSP Luboš Kastner.
Gastronomické provozy se podle Kastnera mohou sice nyní zdát opticky plné, ale stejnou návštěvnost jako před pandemií neevidují. Stále v nich totiž platí mnoho omezení. U stolu mohou sedět nejvýše čtyři lidé, pokud se nejedná o členy jedné domácnosti. Mezi stoly musejí být odstupy, aby cizí hosté od sebe seděli minimálně ve vzdálenosti 1,5 metru. V restauracích se mohou posadit jen lidé, kteří mají negativní test na koronavirus, jsou očkovaní nebo v posledních 180 dnech prodělali nemoc covid-19.
Kastner dále řekl, že do stravovacích podniků se nevracejí oslavy a další větší akce, chybí firemní klientela. Na běžnou návštěvnost se rychleji dostávají zařízení, kde lidé tráví dovolenou, jako je například Lipno, uvedl.
Nižší počet zákazníků, kteří se rozhodnou občerstvit na místě, sleduje například i kavárenský řetězec Costa Coffee. „Někteří návštěvníci jsou stále spíše opatrnější a upřednostňují nápoje s sebou před posezením v kavárně," uvedl ředitel sítě Aleš Fránek. Poměrně dost lidí si podle něj oblíbilo rozvoz domů a u této možnosti prozatím zůstává.
Naopak pražský gastronomický koncept Manifesto hlásí vyšší návštěvnost nejen ve srovnání se stejným obdobím loni, ale i rokem 2019. A to v případě části května až o pětinu, řekl provozní ředitel Manifesta Andrej Zverzhanovski.
Vstup veřejnosti do venkovních prostor restaurací vláda po zhruba pětiměsíčním nuceném uzavření povolila od 17. května, vnitřní prostory se mohly otevřít 31. května.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.