Počasí dnes11 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

ZČU chce v Karlovarském kraji otevřít obory zdravotnického i technického směru

Západočeská univerzita (ZČU) společně s vedením Karlovarského kraje plánuje rozšířit nabídku vysokoškolského studia v regionu. Již v akademickém roce 2021/2022 chce ZČU v Chebu otevřít studium učitelství pro 1. stupeň základních škol. Do roku 2024 by se měly v regionu etablovat nové vysokoškolské obory pedagogického, zdravotnického i technického směru, uvedl v tiskové zprávě hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (za STAN).

Magisterský studijní program Učitelství pro 1. stupeň ZŠ pedagogické fakulty by měl začít v příštím akademickém roce v kombinované formě. Přibude tak k dosavadnímu programu celoživotního vzdělávání pro stávající učitele.

Další plánovaný obor bude zaměřený na vědu o pohybu člověka – kinantropologii, který by měl ještě letos absolvovat akreditační řízením. "Pro nás je klíčové, že program byl takzvaně ušitý na míru potřebám lázeňství v našem kraji, protože jeho absolventi najdou uplatnění jako pohyboví terapeuti, ve wellness centrech a balneoprovozech," řekl Kulhánek.

ZČU dále připravuje navazující magisterský program Aplikovaná fyzioterapie v Karlových Varech. Studium by mělo být navázáno na lázně a karlovarskou nemocnici, kde by se měly konat praxe. "S nemocnicí budeme jednat o vytvoření podmínek pro praktickou výuku, přičemž lze do jisté míry předpokládat, že o doplnění vzdělání v budoucím horizontu mohou projevit zájem i její stávající zaměstnanci. V současnosti máme sestaven plán předmětů a řešíme zajištění vyučujících," uvedl děkan Fakulty zdravotnických studií ZČU Lukáš Štich.

Rozvoj vysokého školství v kraji bude podle hejtmana důležitou součástí také transformace regionu, která má přinést zásadní změnu hospodářského fungování "uhelného" regionu. Ve spojení fakulty strojní a fakulty ekonomické vznikne další studijní program zaměřený na průmyslové inženýrství a ekonomii. Bakalářské i navazující magisterské studium by se uskutečňovalo v anglickém jazyce. S fakultou strojní již v kraji spolupracuje krajská Karlovarská agentura rozvoje podnikání, která pomáhá malým a středním podnikům nastartovat své aktivity.

"Fakulta ekonomická je připravena pomoci i v oblasti marketingové strategie Karlovarského kraje a marketingové transformační strategie, která se bude nově vytvářet," uvedla děkanka Fakulty ekonomické ZČU Michaela Krechovská.

V Karlovarském kraji v současnosti působí jen několik soukromých vysokých škol. ZČU zde má v Chebu pobočku ekonomické fakulty. Právě chybějící možnost studia na veřejných vysokých školách je jedním z důvodů, proč z regionu odcházejí mladí lidé. Kraj má tak v důsledku nejhorší kvalifikační složení obyvatel.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, školy, vysoké, Cheb, Karlovarský, Západočeská univerzita v Plzni, Karlovarský kraj, studium, Petr Kulhánek, Starostové a nezávislí, Karlovarská krajská nemocnice, Karlovy Vary

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ZČU chce v Karlovarském kraji otevřít obory zdravotnického i technického směru  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.