Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Nový depozitář krajské knihovny byl zkolaudován, veřejnosti začne sloužit v září

Nové a moderní prostory, které byly postaveny v těsné blízkosti hlavní budovy Krajské knihovny v Karlových Varech, budou sloužit především k uchovávání a zpřístupnění knihovního fondu a dokumentů v psané, tištěné i digitální formě. Pro návštěvníky bude otevřena badatelna, kterou je možné využít i jako přednáškový sál. Po úspěšné kolaudaci stavby je třeba objekt vybavit nábytkem, informační technologií, zařízením pro evidenci knižních svazků a zařízením restaurátorské dílny.

„Velkorysé pojetí depozitáře řeší problém s uložením knih a dokumentů, poskytuje možnosti pro digitalizaci knihovního fondu, především historického a balneologického. Důležité je, že moderní pojízdný regálový systém zároveň zajistí ochranu dokumentů včetně těch vzácných. Součástí vybavení depozitáře je také úložiště dat velkého objemu. Nový depozitář by měl naplnit potřeby knihovny na další desetiletí,“ uvedl hejtman Petr Kulhánek (STAN).

Celkové náklady projektu, jehož realizace začala v listopadu roku 2019, dosahují částky zhruba 145 milionů korun. 105 milionů korun získá kraj prostřednictvím Integrovaného regionálního operačního programu Evropské unie.

„Nové prostory nám umožní poskytovat kvalitnější služby. Tím, že přesuneme archiv a část publikací ze skladů do depozitáře, můžeme zatraktivnit stávající půjčovnu, rozšířit volný výběr knih a periodik tak, aby měl čtenář to nejlepší na očích. V současné době zbývá vybavit novou budovu nábytkem a technikou. Veřejnosti bychom ji rádi představili na podzim, kdy už budeme mít přestěhovány i knižní fondy,“ dodal ředitel krajské knihovny Vratislav Emler.

Stavba depozitáře byla realizována v těsné blízkosti stávající budovy krajské knihovny, se kterou pro propojena průchozím krčkem. V okolí depozitáře vznikla nová parkoviště a dokončeny byly i terénní úpravy včetně výsadby zeleně. Uvnitř depozitáře byly instalovány pojízdné skladové regály včetně kolejnicového systému.

„V budově nového depozitáře krajské knihovny je tak připraveno více než 22 kilometrů regálů pro uchovávání knihovních fondů. Koncem května 2021 proběhla kolaudační řízení a dne 28. 5. 2021 byl pro stavbu depozitáře vydán kolaudační souhlas. Jakmile budou prostory vybaveny vším potřebným, představíme depozitář všem zájemcům,“ upřesnil krajský radní Patrik Pizinger (Místní).

Ohodnoť článek

Autoři | Foto kr-karlovarsky

Štítky krajská knihovna. depozitář, nové prostory, Karlovy Vary, dotace, Karlovarský kraj, badatela, knihovna, Petr Kulhánek, Evropská unie, Starostové a nezávislí, Patrik Pizinger

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový depozitář krajské knihovny byl zkolaudován, veřejnosti začne sloužit v září  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.