Počasí dnes18 °C, zítra18 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Originální projekt přichází s myšlenkou Knižních lázní, čtenářům nabídne pobyty zdarma

Klidné prostředí lázní je jako stvořené ke chvilkám strávených nad oblíbenou knížkou. To si řekli i autoři projektu Knižní lázně, kteří chtějí několika čtenářům dopřát dvoutýdenní pobyt v lázeňském trojúhelníku, tedy v Mariánských Lázních, v Karlových Varech a ve Františkových Lázních. Ambasadory projektu jsou spisovatel Jaroslav Rudiš a herečka Anna Polívková. Na zájemce také čeká jarmark malých a středních knihkupců, společenské akce nebo autorské čtení.

„Knižní lázně přicházejí s unikátní myšlenkou lázeňských čtenářských pobytů určených veřejnosti zdarma. Organizátoři projektu reagují na nepřehlédnutelné aspekty současné společnosti, jako jsou dopady pandemie Covid-19, hektický životní styl, masivní digitalizace světa či nedostatek kulturního vyžití,“ popisuje za pořadatele Martina Reková.

Jaroslav Rudiš pak pro účastníky čtenářských pobytů připraví seznam doporučené literatury i si připraví autorské čtení z chystaného předkladu své první německy psané knihy Winterbergova poslední cesta.


„Myšlenka uspořádání čtenářských pobytů Knižních lázní, kultivace ducha i těla, mě okamžitě nadchla. Před pár lety jsem sám týden pobýval v Mariánských Lázních, chodil na procházky a taky si hodně četl. Bylo to velmi osvěžující. Zkusím vybrat pár knížek jako takové malé doporučení. Už mám v hlavě pár tipů od J. W. Goetha po Franze Kafku. Z mých knih by se myslím dobře hodil román Grandhotel,“ říká ambasador projektu spisovatel a scenárista Jaroslav Rudiš

Zájemci se mohou přihlásit vyplněním stručného dotazníku na kniznilazne.cz, v němž je třeba popsat jeden zážitek nebo den v období první vlny pandemie. Uzávěrka přihlášek pro srpnové pobyty je 15. června, vyhlášení do konce června. Podmínkou je, že zájemci již bylo 18 let a poslední rok strávil v České republice.

„Organizátoři ve spolupráci s Institutem lázeňství a balneologie vyberou tři nejzajímavější odpovědi, jejichž autoři získají čtenářské pobyty v délce jednoho nebo dvou týdnů letos v srpnu. Hlavní náplní a podmínkou pobytu bude četba knih, poznávání lázeňských měst a jejich kulturní život,“ dodává závěrem Reková.

Knižní lázně organizuje Klára Khine, kterou mohou lidé znát z týmu tradičního svátku knihomolů Knihex či jako provozovatelku pražského Letního kina Kinská. Zázemí Knižním lázním v Mariánkách poskytne spolek Švihák, který zde pořádá od roku 2014 různé kulturní akce. Autory vizuálu druhého ročníku jarmarku knih Knižní lázně jsou výtvarníci David Černý 85 a Michal Škapa. Celý projekt se koná za podpory města Mariánské Lázně a Karlovarského kraje. Pobyty jsou organizovány ve spolupráci s Nové Lázně Ensana Spa Health Hotel a Hotelem Imperial.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com/Katrina_S

Štítky kultura, kniha, četba, lázně, Mariánské Lázně, Fratiškovy Lázně, Karlovy Vary, Knižní lázně, projekt, Jaroslav Rudiš, Anna Polívková, Františkovy Lázně, Johann Wolfgang von Goethe, Franz Kafka, David Černý, Michal Škapa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Originální projekt přichází s myšlenkou Knižních lázní, čtenářům nabídne pobyty zdarma  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.