Počasí dnes23 °C, zítra17 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Rozdělení peněz z EU pro kraje dotčené těžbou schválila vláda

Rozdělení peněz z Evropské unie v rámci Fondu spravedlivé transformace pro Karlovarský, Ústecký a Moravskoslezský kraj schválila vláda. Kraje by měly mít k dispozici po odečtení technických výdajů na projekty zhruba 41 miliard korun. V přepočtu na obyvatele by měl nejvíce získat Karlovarský kraj, uvedla na tiskové konferenci po jednání vlády ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). Program je zaměřen na zvyšování kvalifikace, sociální začlenění, podporu změny klimatu, udržitelnost životního prostředí, vzdělávání, ekonomickou přeměnu nebo chytrou mobilitu. Obecně se program týká krajů závislých na těžbě uhlí.

Karlovarský kraj, který je zároveň nejmenším, by měl na osobu získat podle Dostálové 21.221 korun na osobu, Ústecký 19.271 korun a Moravskoslezský 15.682 korun na osobu. V absolutní částce by měl Karlovarský kraj dostat 6,3 miliardy korun, Ústecký 15,8 miliardy korun a Moravskoslezský kraj 18,9 miliardy korun. Vedení Karlovarského kraje, které navrhovalo rozdělení zhruba na třetiny, to považuje za nepřijatelné, chce se proto bránit.

"Karlovarský kraj by sice měl dostat na obyvatele nejvíce, ale v absolutní částce nejméně ze tří tzv. uhelných krajů," reagoval  karlovarský hejtman Petr Kulhánek (za STAN). Přitom potřeby transformace jsou v Karlovarském kraji z mnoha pohledů vyšší, uvedl. "Nejvíc mě mrzí, že zatímco jsme se stále bavili o hledání kompromisu s vládou, ministerstvy a dalšími hejtmany a že budou argumentačně vypořádány naše námitky, tak k tomu nedošlo. Přes moji opakovanou žádost. Bez jakéhokoli vypořádán a bez hledání kompromisu. Budeme hledat, jak se tomuto rozhodnutí bránit, protože tím se musí změnit název fondu na fond nespravedlivé transformace," uvedl Kulhánek.

Peníze vláda rozdělovala peníze podle řady kritérií. Základním kritériem je počet obyvatel, dalšími kritérii hrubý domácí produkt na osobu, nezaměstnanost, plocha dotčená těžbou a počet pracovníků ve výzkumu a vývoji.

"Pro to, aby mohl fond vzniknout, musí být ještě splněna podmínka tzv. plánu pro spravedlivou transformaci. Ten plán bude vládě předložen v září," uvedla Klára Dostálová. Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) je program stěžejním pro financování projektů v souvislosti s útlumem těžby uhlí.

"Je to kompromisní řešení, na kterém jsem se společně dohodli mezi kraji, a my jako Ústecký kraj jsme za to rádi," řekl k rozdělení peněz z Fondu spravedlivé transformace hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller (ANO).

"Rozhodnutí vlády o rozdělení peněz z Fondu spravedlivé transformace považuji za rozumný kompromis. Původní ambicí Moravskoslezského kraje bylo získat celou polovinu z částky alokované pro Českou republiku. Výsledných 18,9 miliardy korun tedy bez výhrad akceptujeme a jsme přesvědčení, že dokážeme tyto prostředky čerpat smysluplně s cílem úspěšně dokončit transformaci našeho regionu," řekl hejtman Ivo Vondrák (ANO). Dodal, že kraj se v chystaných projektech zaměřuje na přechod na čistou energii, podporu podnikání, zlepšování životního prostředí a zajištění dobrých životních podmínek pro obyvatele regionu. "Strategické projekty, které jsou v hodnocení, se dotýkají těchto oblastí a ve vazbě na podporované oblasti nového fondu cílí na obnovu a znovuvyužití lokalit po těžbě, digitalizaci, cirkulární ekonomiku a podporu zaměstnanosti," doplnil Vondrák.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky ČR, EU, hospodářství, vláda, správa, fondy, Karlovarský, Ústecký, Moravskoslezský, Karlovarský kraj, těžba, peníze, Evropská unie, Ústecký kraj, ANO 2011, Moravskoslezský kraj, Klára Dostálová, Ivo Vondrák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rozdělení peněz z EU pro kraje dotčené těžbou schválila vláda  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.