Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Dobrodruzi mohou nově přespat v útulně poblíž nejzápadnějšího bodu republiky

Proč turistům náročnou cestu trochu nezpříjemnit? To byla otázka, kterou si položili v obci Krásná na Ašsku a zbudovali tu skromnou útulnu, kde lze složit hlavu nebo přečkat deštivé počasí. Vybavena je velmi prostě. Je tu stůl, lavice a patro, kde mohou lidé na karimatkách a ve vlastním spacáku zdarma přenocovat.

„Klíč je vedle u Kopřivů,“ hlásá ručně malovaná cedule a šipkou ukazuje, kudy se vydat. Po vstupu do dřevěné boudy najdou hosté stůl, lavici a po žebříku patro, kde mohou na vlastních karimatkách a spacácích přečkat noc. Není zde zavedena elektřina, voda a chybí i sociální zázemí. Zkrátka se jedná o nouzové přespání.

„Pozorovali jsme velký nárůst turistů, kteří přes naši obec procházeli na nejzápadnější bod ČR a chtěli jsme jim tu cestu zpříjemnit, aby měli možnost zde složit hlavu nebo přečkat špatné počasí. Takže dá se říct, že je to produkt cestovního ruchu,“ popisuje starosta obce Krásná Luboš Pokorný.

Přespání je tu zdarma a bez rezervačního systému. Jestli ji do budoucna vybaví například o drobnou kuchyňku, ukáže až čas.

„Teď v minulém týdnu byla útulna obsazená každý den a nebyly žádné požadavky, všichni byli spokojení. My tady v Krásné máme samozřejmě také penzion pro ty, kteří hledají i něco jiného, ale jinak pro ty dobrodruhy je ta útulna dostačující,“ uvedl starosta.

Útulna je v provozu od 10. května a využívají ji hlavně odvážlivci, kteří se vydají na dálkovou trasu Via Czechia. Jedná se o dvě stezky, Severní a Jižní, které vedou celou republikou od nejzápadnějšího po nejvýchodnější bod. Sledují státní hranici a překračují nejvyšší vrcholy většiny našich hor. Vedou většinou přírodou a turisty zavedou i k mnoha zajímavostem po okolí. Nyní v době, kdy se lidé obávají kvůli pandemii cestovat, zažívá tato turistika velký boom.

„Pohyb těch turistů je obrovský, teď v sobotu byl nejzápadnější bod obsazený, spalo tam šest lidí. Je tam jeden přístřešek, který mají Lesy ČR ta ten byl také plný,“ dodal starosta.

„Na místo se nejlépe dostanete vlakem do stanice Štítary, odkud je to k nejzápadnějšímu bodu 5 km, případně lze vyrazit už z Aše (9 km). Výhodou trasy první etapy je, že nepůjdete zpět do Aše po stejné cestě - trasa vede mimo jiné kolem nejzápadnějšího hradu Neuberg. První etapa Severní stezky byla i proto zvolena jako kratší, aby bylo možné se bez problémů dostat k výchozímu bodu,“ vysvětluje autor stezek Jan Hocek. Více informací můžete najít také na webových stránkách viaczechia.cz.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Via Czechia + obec Krásná

Štítky turismus, Karlovarská kraj, Krásná, Ašsko, Via Czechia, útulna, Ašský výběžek, Česko, Luboš Pokorný, , Lesy České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobrodruzi mohou nově přespat v útulně poblíž nejzápadnějšího bodu republiky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.