Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Připomínka konce druhé světové války se nesla v komorní atmosféře

Ve většině měst a obcí Karlovarského kraje si v těchto dnech připomněli konec druhé světové války. Obvyklé slavnostní akce osvobození bylo ale kvůli přetrvávajícím koronavirovým restrikcím zakázáno pořádat. Většinou se tedy jednalo o velmi krátký pietní akt spojený s položením věnců a uctění památky válečných obětí.

V Sokolově se vedení města vydalo hned k několika památníkům ve městě. Starostka Renata Ouehlová (ANO) a místostarostové Jan Picka (nez.) a Ladislav Sedláček (Volba pro Sokolov) postupně uctili památku významného výročí v dějinách lidstva u sochy bojovníka od Sokolova před radnicí, u pamětní desky Poděkování americké armádě na Starém náměstí, u pamětní desky příslušníka RAF umístěné na Základní škole Rokycanova a také u pomníku připomínajícím lazaret pro válečné zajatce v Atletické ulici na sídlišti Vítězná.

„Poté už následoval hlavní ceremoniál u památníku sovětských zajatců, kde zástupci města a další hosté postupně položili věnce a ukloněním vzdali čest všem, kteří zahynuli v boji za svobodu. Z hostů to byli kromě jiných hejtman Petr Kulhánek, senátor Miroslav Balatka, ruský atašé Kirill Popov a zástupkyně velvyslanectví USA, chargés d'affaires Jennifer Bachus,“ uvedl mluvčí Sokolova Vladimír Meluzín.

Smutné dějiny si připomněli i v Nové Roli, kde byl zřízen pracovní tábor. Vězněny zde byly převážně ženy české, slovenské, sovětské, belgické a polské národnosti.

„V nelidských podmínkách za neustálého bití a obrovského pracovního nasazení zde přežívalo sedm set vězeňkyň. Ty, které zátěž nezvládly, byly převáženy do lágru v Rovensbrucku, kde jejich život skončil,“ popisuje starostka Nové Role Jitka Pokorná (SNK1), která se rovněž zúčastnila pietního aktu ve svém městě.

Už ve středu si konec války připomínali v Mariánských Lázních, kde sešel starosta města Martin Kalina (Piráti) se zástupci historického spolku.

„Památku na tento významný den jsme bohužel nemohli uctít velkou veřejnou akcí, jak tomu bylo v letech před Covidem. Věnce ale město k památníku osvobození armádou USA v sadech Václava Skalníka dodalo a ve středu jsem se u něj sešel dokonce i se zástupci historického spolku, kteří disponují i autentickou technikou. Pevně věřím, že příští rok již budou moci slavnosti proběhnout bez omezení,“ dodal Martin Kalina.

V Karlových Varech byl věnec a květiny položeny k pomníku americké armády u hotelu Thermalu. „Dnes si připomínáme 76. výročí konce druhé světové války v Evropě. Bohužel i letos bez slavnostního shromáždění. Uctěme minutou ticha památku obětí a padlých vojáků bojujících za naši svobodu,“ uvedla primátorka Karlových Varů Andrea Pfeffer Ferklová (ANO).

Ohodnoť článek

Autoři | Foto mu sokolov

Štítky druhá světová válka, pieta, věnce, Karlovarský kraj, Sokolov, KArlovy Vary, Nová Role, věnec, památník, ANO 2011, Armáda Spojených států amerických, USA, Royal Air Force, Martin Kalina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Připomínka konce druhé světové války se nesla v komorní atmosféře  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.