Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ředitele orchestru vybírají odborníci z oboru, ředitele krajské nemocnice koaliční politici

V Karlových Varech skončila dvě výběrová řízení na posty ředitelů městských organizací. Konkrétně se jedná o pozici ředitele Karlovarského symfonického orchestru (KSO) a ředitele Kanceláře architektury města (KAM). O vítězném kandidátovi rozhodnou devítičlenné komise odborníků.

„Opravdu jsme si dali velmi záležet na složení jednotlivých komisí. Víme, že se jedná o důležité funkce a chceme mít v čele našich příspěvkových organizací odborníka s jasnou koncepcí, kterou doporučí uznávaní odborníci z každého oboru,“ říká Andrea Pfeffer Ferklová (ANO), primátorka Karlových Varů.

Ona osobně bude členkou komise pro KSO a její náměstek Tomáš Trtek bude město zastupovat v komisi pro KAM. Celkem se do dvou výběrových řízení přihlásilo třináct uchazečů, devět na KSO a čtyři pro KAM. „Předpokládáme, že vzhledem k počtu přihlášek na KSO bude výběrové řízení dvoukolové a na KAM jednokolové. Ve čtvrtek a v pátek proběhne otvírání obálek a následně diskuse s členy komisí na termínech schůzek a dalších jednání,“ doplnil Tomáš Trtek (ANO), který doplnil, že obálky jsou stále zalepené a zatím nemá informaci o tom, jestli se do výběrového řízení přihlásil některý z nedávno odvolaných šéfů organizací.

V devítičlenných výběrových komisích zasedají vždy dva zástupci města a sedm odborníků z oboru. Na výběru ředitele orchestru se bude podílet například generální ředitel České filharmonie David Mareček, profesora AMU Jiří Štilec, někdejší ředitel KSO a uznávaný dirigent Miloš Formáček nebo Jiří Dokoupil, prezident Orchestrálních hudebníků ČR. V komisi pro KAM zasedne Architekt roku 2019 Petr Hájek, docent Boris Redčenkov z fakulty architektury ČVUT, Petr Leška člen představenstva České komory architektů nebo Břetislav Kubíček, člen České komory architektů.

Vedení Karlových Varů očekává, že by jména vítězů výběrových řízení měla být známa do konce měsíce května. Odvolání ředitelů KSO a KAM vyvolalo v minulých týdnech řadu protestů. Bývalý primátor města a nynější krajský hejtman Petr Kulhánek (STAN) vyjadřoval svůj nesouhlas: „Beru tento krok jako neomluvitelnou chybu vedení města, kdy bez důvodu odvolává dvě osobnosti, které své organizace KAM KV a KSO dostali na velmi vysokou úroveň s prokazatelným pozitivním renomé a vnímáním veřejností širokou, odbornou a kulturní. Musím říci, že jsem zcela konsternován tímto brutálním zásahem do fungujících organizací. Zároveň jsou oba ředitelé uznávanými odborníky v rámci celé ČR i s mezinárodním přesahem. Odsuzuji toto nekompetentní rozhodnutí ze strany lidí, kteří jsou mnohdy v daných oblastech zcela nekompetentní a z mého pohledu nejsou schopni dohlédnout podstaty a významu fungování těchto organizací pro město Karlovy Vary,"

Jenže nyní v souvislosti s probíhajícím výběrovým řízení na městě ožívá krajská opozice, která pro změnu kritizuje hejtmana Kulhánka za nedávné výběrové řízení na generálního ředitele Karlovarské krajské nemocnice (KKN).  Poslankyně Parlamentu ČR a opoziční krajská zastupitelka Jana Mračková Vildumetzová (ANO) poukazuje na fakt, že zatímco v městských výběrových komisích zasedají hudebníci nebo architekti, tedy odborníci z oboru, v komisi na generálního ředitele KKN neseděl ani jeden lékař nebo odborník na zdravotnictví. Navíc zmiňuje, že pozdější vítěz konkurzu byl na seznamu členů výběrové komise a byl členem vládnoucí koalice a dokonce uvolněným zastupitelem.

„V komisi pro výběr generálního ředitele KKN zasedlo téměř celé vedení Karlovarského kraje, ale ani jeden lékař nebo odborník na zdravotnictví.  Z pěti nominovaných komisařů Petr Kulhánek, Patrik Pizinger, Jan Bureš, Jindřich Čermák a Pavel Čekan totiž nemá ani jeden z nich lékařský titul. A jsem přesvědčena o tom, že ani jeden z nich není odborníkem na zdravotnictví.  Snad jen Jan Bureš, jako bývalý krajský radní pro zdravotnictví by byl pochopitelným a povolaným komisařem a mohla bych k němu přidat i hejtmana Petra Kulhánka jako zástupce kraje. O ostatních by se dalo vcelku lehce a oprávněně pochybovat a to jak z hlediska objektivity, tak z hlediska již zmiňované odbornosti. Ve výběrové komisi měly sedět lékařské kapacity a ty měly mít rozhodující slovo, ne kamarádi z koalice bez odborné praxe a lékařského vzdělání,“ kritizuje poslankyně.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MMKV

Štítky KSO, KAM, rada města, Karlovy Vary, výběrové řízení, komise, orchestr, ANO 2011, Petr Kulhánek, Karlovarská krajská nemocnice, zdravotnictví, Česko, Andrea Pfeffer Ferklová, Jan Bureš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ředitele orchestru vybírají odborníci z oboru, ředitele krajské nemocnice koaliční politici  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.