Počasí dnes16 °C, zítra12 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Zachránit život pomocí defibrilátoru může i naprostý laik, říká náměstek karlovarské primátorky Tomáš Trtek

Inteligentní automatický externí defibrilátor je zařízení, které dokáže zachránit lidský život. Vedení Karlových Varů se proto ve spolupráci se Zdravotní záchrannou službou Karlovarského kraje snaží instalovat tyto přístroje na frekventovaných místech a do projektu zapojilo i Dopravní podnik Karlovy Vary.

„Defibrilátory zvyšují bezpečí obyvatel města i jeho návštěvníků. První z nich jsme instalovali v Lidovém domě ve Staré Roli, kde se koná řada kulturních a společenských akcí. Další byl instalován na centrální stanici městské hromadné dopravy Tržnice právě ve spolupráci s Dopravním podnikem Karlovy Vary a prozatím třetí bude k dispozici v městské zařízení sociálních služeb,“ vysvětluje Tomáš Trtek (ANO), náměstek karlovarské primátorky.

Inteligentní automatický externí defibrilátor pomáhá při záchraně života v krizové situaci před příjezdem záchranářů. „Výhodou těchto přístrojů je jejich jednoduchá obsluha. I proto může pomocí defibrilátoru poskytnout první pomoc i naprostý laik,“ pokračuje dále náměstek karlovarské primátorky.

Podle jeho dalších slov se ale zdaleka nejedná pouze o laiky. Všichni řidiči Dopravního podniku jsou pravidelně školeni v poskytnutí první pomoci a to včetně možnosti použití defibrilátoru.

„Město Karlovy Vary se rozhodlo používat typ defibrilátoru, který je kompatibilní se systémy ve vozidlech zdravotní záchranné služby. Zmiňované přístroje jsou umístěny v inteligentní skříni, která je chrání, udržuje připravené k použití a umožňuje skříň otevřít na základě zadání kódu sděleného operátorem linky 155,“ vysvětluje dále Tomáš Trtek.

Další součástí celého systému, který má pomáhat chránit zdraví a bezpečí lidí v ulicích města Karlovy Vary je i takzvaný instruktážní autobus. „Ten už nějakou dobu jezdí po karlovarských ulicích a díky nápadným piktogramům s návodem zvyšuje povědomí veřejnosti o tom, jak postupovat při náhlé zástavě srdce,“ dodal náměstek primátorky s tím, že vedení města se záchranáři spolupracuje i na dalších projektech. Jedním z těch zásadních je aplikace Záchranka, která v současné době patří k nejmodernějším a nejrozšířenějším v celé České republice.   

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Roman Kořinek

Štítky doprava, DPKV, defibrilátor, záchrana života, zástava srdce, Karlovy Vary, Dopravní podnik Karlovy Vary, Karlovarský kraj, ANO 2011, Stará Role, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zachránit život pomocí defibrilátoru může i naprostý laik, říká náměstek karlovarské primátorky Tomáš Trtek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.