Počasí dnes21 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Hejtman odmítl ručit za rekonstrukci Císařských lázní funkcí, tvrdí, že kraj má vše pod kontrolou

Déle než tři hodiny věnovali dnes zastupitelé Karlovarského kraje problematice Císařských lázní. Rekonstrukce této kulturní památky vyvolává mezi koalicí a opozicí velké emoce. Objekt totiž začalo opravovat předešlé vedení kraje, které nyní sedí v opozici a nechce se smířit s kroky, které činí nová vláda. Ta hodlá částečně měnit projektovou dokumentaci a s dodavatelskou firmou se dohodla na pozastavení některých dílčích prací.

„Prosím opravte lázně podle původní projektové dokumentace, ohrožujete celou rekonstrukci, je to tenký led a pro Karlovarský kraj, může mít vaše jednání obrovsky negativní následky. Hrozí to, že se bude muset vracet 400 milionů korun dotace a k tomu by kraj mohl dostat ještě 100 procentní pokutu, což by bylo katastrofální. Jako kraj nemáme tak vysoké příjmy, abychom si tohle mohli dovolit,“ nabádala opoziční zastupitelka a poslankyně Parlamentu ČR Jana Mračková Vildumetzová (ANO) zastupitele k revokaci usnesení rady kraje, která rozhodla o pozastavení některých prací a změně projektové dokumentace, která se má dotknout zejména střechy. Ta je nyní navržena jako prosklená a vedení kraje jich chce udělat plnou, neprosklenou.

Rekonstrukce Císařských lázní byla zahájena před rokem a čtvrt a bude stát víc než osm set milionů korun. Téměř polovinu z této částky ale tvoří státní dotace, na kterou se vztahují přísná kritéria. A právě na možnost porušení těchto kritérií v souvislosti se změnou projektové dokumentace a možným prodloužením termínu opozice, poukazuje. Jenže vedení kraje kontruje tím, že má vše pod kontrolou a žádné porušení nehrozí.

„Byly pozastaveny pouze dílčí práce a hlavně jsme požádali dodavatele, aby zatím neobjednával materiál na střechu s tím, že se tak učiní, až bude definitivně rozhodnuto. Máme předběžné stanovisko památkářů, ale závazná stanoviska můžeme získat až poté, co bude přepracován projekt a budeme schopni předložit, jaké změny vlastně chceme,“ vysvětluje hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (STAN) a někteří radní. Ti rovněž tvrdili, že kroky jsou konzultovány se všemi možnými odborníky a ze strany opozice se jedná o jakési zastrašování a výhružky.

Celá diskuze se poté stočila také směrem k městu Karlovy Vary, které má zajistit vestavbu koncertního sálu do rekonstruovaných Císařských Lázní. Původní dohoda mezi městem a krajem ale byla taková, že se sál bude řešit až poté, co budou Císařské lázně kompletně zrekonstruovány. O tom je rovněž mezi oběma subjekty uzavřeno memorandum. „Pokud ale chceme zajistit vestavbu koncertního sálu do Císařských Lázní, musíme to udělat hned nyní při této rekonstrukci. Ne až poté, co bude tato rekonstrukce dokončena,“ vysvětloval Pavel Čekan (HNHMR).

Primátorka Karlových Varů Andrea Pfeffer Ferklová (ANO) ale uvedla, že město má zpracován projekt na vestavbu sálu, ale nemá zajištěno její financování. „Nebudeme ale nijak v této aktivitě pokračovat protože neznáme financování provozu lázní, jejich náplň a ani nevíme, zda získáme na vestavbu sálu dotaci. Až budeme znát tyto podmínky, můžeme pokračovat,“ vysvětlila primátorka Karlových Varů s tím, že vedení města chce mít jednoznačně dáno, kolik peněz co bude stát a poté bude dále jednat.

Následně se k problematice rekonstrukce Císařských lázní vyjadřovalo mnoho zastupitelů, kteří se shodovali na tom, že se musí začít hledat náplň a využití celé rekonstruované budovy a s tím souvisí i změny projektové dokumentace. A zatímco koalice neustále tvrdila, že jedná správně a má vše pod kontrolou, opozice trvala na tom, aby se do probíhající a schválené rekonstrukce už nezasahovalo.

„Vy jste zdědili projekt a vše co k rekonstrukci potřebuje a chcete do toho zasahovat. Ptám se proto, zda jste ochoten v případě problémů se státní dotací, porušením zákona o veřejných zakázkách nebo prodloužení termínu dokončení rekonstrukce a tím vzniklých vícenákladů dát svoji funkci k dispozici,“ ptala se Jana Mračková Vildumetzová hejtmana. Ten to ale odmítl a stejně tento požadavek odmítla i koalice v následném hlasování.

Nakonec nebyla schválena ani revokace usnesení rady kraje a to znamená, že vedení kraje bude dále pracovat na zamýšlených změnách projektu a snažit se změnit schválenou prosklenou střechu za plnou. Jestli k tomu získají všechna potřebná povolení a dodrží vše, co je v souvislosti se státní dotací třeba tak stále zůstává otázkou, na kterou nikdo neodpověděl.

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Roman Kořinek

Štítky Lázně I, Císařské lázně, rekonstrukce, dotace, Karlovy Vary, Karlovarský kraj, zastupitelstvo, lázně, projektová dokumentace, Jana Mračková Vildumetzová, ANO 2011, Parlament České republiky, Andrea Pfeffer Ferklová, Petr Kulhánek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hejtman odmítl ručit za rekonstrukci Císařských lázní funkcí, tvrdí, že kraj má vše pod kontrolou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.