Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Bývalý ředitel KAMu Petr Kropp: Styl mého odovolání vyvolává dojem, že jsem něco vytuneloval nebo udělal velký průšvih

Vedení Karlových Varů se rozhodlo bez udání důvodu odvolat dva ředitele svých příspěvkových organizací. Konkrétně se jedná o ředitele Kanceláře architektury města (KAM) Petra Kroppa a také ředitele Karlovarského symfonického orchestru (KSO) Petra Polívku. S prvně jmenovaným, si Karlovarská drbna povídala o práci kanceláře, vytýkacím dopise, vizích a úvahách, zda se přihlásit do právě vypsaného výběrového řízení či nikoliv.

Pane architekte, je to zhruba týden, co jste byl odvolán z funkce ředitele. Znáte důvod svého odvolání?

Nevím, proč jsem byl odvolán, důvod neznám. Oficiálně mi nikdo neřekl, že dělám něco špatně. Paní primátorka mi pouze řekla, že špatně komunikuji, ale to já si nemyslím.

Dobře, pojďme se podívat do minulosti. Bylo s Vámi během uplynulých let vedeno nějaké vytýkací řízení, nebo byl Vám udělen vytýkací dopis, ve kterém jste byl upozorněn na nějaké pochybení ve své práci, případně jaké?

Diplomovaný inženýr Petr Kropp

Po studiu na střední průmyslové škole v Karlových Varech absolvoval studium architektury v německém Dortmundu. Vzdělávání si pak dále doplňoval ve Svazu holandských architektů v Nizozemí. Má bohaté zkušenosti nejen s architekturou, ale i poradenskou činností a prací na architektonických soutěžích.

Pro funkci ředitele KAM KV° byl vybrán mezinárodní devítičlennou komisí, ve které zasedla například světoznámá architektka Eva Jiřičná, švédský architekt Häkan Sullberg nebo Michal Sedláček, ředitel Kanceláře architekta města Brna.

 Ano, vytýkací dopis jsem dostal na konci minulého roku. Bylo to na základě auditu, který zjistil šest nebo sedm bodů, kde jsme chybovali. Jednalo se například o to, že jsme neměli správně vedený registr smluv a drobné věci v účetnictví, kde se jednalo o špatně zaúčtované částky v řádu deseti, dvaceti tisíc. Chyby jsme samozřejmě přiznali a já osobně si myslím, že právě od toho je audit, aby takováto pochybení odhalil a upozornil na ně. Všechny chyby, na které nás audit upozornil, jsme odstranili. Jsem přesvědčen, že se ale v žádném případě nejednalo o závažná pochybení a proto jsem se proti vytýkacímu dopisu odvolal. Bohužel jsem na toto odvolání nedostal žádnou odpověď.

Byl jste někdy ze strany tohoto vedení města upozorněn na chyby v hospodaření organizace, správě majetku nebo rozpočtu?

Mimo výše popsané chyby v auditu nikoliv. Paní primátorka mi jen řekla, že proti mně osobně nic nemá, ale že já jsem spíše filozof, a že oni potřebují praktika. Já si ale myslím, že jsem i tím praktikem. Udělali jsme z KAMu fungující organizaci, která má za sebou kus práce. Její výstupy jsou veřejností kladně vnímány a zájem o spolupráci s námi měla i města a obce z Karlovarského kraje. Právě touto činností pro jiné subjekty jsem chtěl zajistit chybějící peníze v rozpočtu, který nám letos vedení města nechalo ve stejné výši jako v loňském roce i když jsem požadoval jeho navýšení, abychom se mohli posouvat dále.

Byl jste někdy kritizován za odvedenou práci, případně výstupy z KAMu?

Tak to určitě ne. Znovu opakuji, neměl jsem nikdy žádný konflikt s vedením města. Je logické, že jsme občas měli na některé věci rozdílné názory, ale to je v otázkách rozvoje města a architektury naprosto logické a normální. Asi nejvíce jsem narazil v problematice lokality Dolního nádraží. Tam jsem řekl, že je třeba řešit toto území komplexně, například i včetně okolí Chebského mostu. Město to ale chce řešit pouze s developerskou společností Lordschip a já si myslím, že je to špatně. Ale opakuji, nevnímám to jako konflikt. Dále jsme řešili například lokalitu Divadelního náměstí, umístění Jezdecké sochy Karla IV. a mnoho dalšího.

Město Karlovy Vary vyhlásilo výběrové řízení na pozici ředitele KAMu. Budete se hlásit do nového výběrového řízení?

Velmi intenzivně o tom přemýšlím. Cítím se způsobem nebo stylem mého odvolání osobně poškozen. On totiž nikdo neřekl důvod, proč jsem byl odvolán a tak to může vypadat, že jsem něco vytuneloval nebo udělal velký průšvih. Ale nic takového se nestalo. Forma odvolání ze dne na den byla opravdu nešťastná a já to vnímám i jako vyjádření nedůvěry od vedení města. Na druhou stranu jsem ale ten KAM někam dovedl a své práci jsem věřil a věřím, Takže opravdu velmi zvažuji všechna pro i proti. Já dokonce i rozumím tomu, o co se město snaží a co chce zavést. Souhlasím s tím, že by to mohlo fungovat jako například u školských zařízení, že by byl ředitel KAMu nucen svůj post například po pěti nebo šesti letech obhájit ve výběrovém řízení. Proti tomu nic nemám, ale musí to být takto nastaveno už v onom výběrovém řízení nebo ve smlouvě s ředitelem. Pak je to v pořádku a rozumím tomu, ale odvolání ze dne na den a bez udání důvodu vidím jako problém. A právě kvůli tomu zvažuji, zda mám vůbec šanci ve vypsaném výběrovém řízení uspět. A to i přesto, že cítím obrovskou podporu veřejnosti a jsem mile překvapen, kolika lidem ten způsob jednání vadí a kolik lidí mě podporuje. Za to samozřejmě všem obrovsky děkuji, vážím si toho a myslím si, že to je velkým oceněním nejen mojí práce, ale práce celého KAMu.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto KAM KV

Štítky KSO, KAM, odvolání, rada města, Karlovy Vary, výběrové řízení, Petr Kropp, architektura, architekt, Karel IV. Lucemburský, Eva Jiřičná, Michal Sedláček, Kancelář architekta města Brna, Nizozemsko, Dortmund

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bývalý ředitel KAMu Petr Kropp: Styl mého odovolání vyvolává dojem, že jsem něco vytuneloval nebo udělal velký průšvih  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.