Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kremační pec vyhořela, zemřelé z kraje převáží hasiči obřím mrazákem do Ústí a Liberce

V Karlových Varech musí řešit další problém. Jediné krematorium v kraji nemá funkční pec, která nezvládla nadprůměrný počet žehů. Podle radního města Martina Duška (ANO) by se pec měla začít opravovat po víkendu.

„Pec nezvládla obrovský nápor. Počty žehů byly enormní a to nám pec ještě kapacitně nestačila a museli jsme část zemřelých převážet ke kremaci jinam,“ vysvětluje Martin Dušek.

Karlovarská kremační pec je sice ještě v záruce, ale je otázkou, zda dodavatel záruku uzná. „Vše se samozřejmě řeší, ale pec ještě nestihla vychladnout. Proto jsme se domluvili, že zástupci dodavatele přijedou do Karlových Varů v pondělí a je předpoklad, že do středy bude pec opravena,“ pokračuje dále radní.

Těla zemřelých jsou v současné době převáženy k žehům do Ústí nad Labem a Liberce.  Před krematoriem je přistaven obří mrazák, do kterého se těla postupně ukládají. Jakmile se naplní, jsou těla převezena ke zpopelnění.

Karlovarská kremační pec prošla rozsáhlou rekonstrukcí a do provozu byla spuštěna v roce 2019. V průměru zde bylo provedeno 200 žehů měsíčně. To se týkalo zemřelých z celého Karlovarského kraje. V době pandemie jela pec nonstop a zvládala sedmnáct žehů denně. „Pec jela na 250 procent. O situaci jsem již jednal i s hejtmanem Karlovarského kraje, protože pec slouží pro obyvatele celého kraje nejen pro obyvatele Karlových Varů. Ti zaplní její kapacitu tak z dvaceti procent,“ doplnil Martin Dušek.

O nákupu další pece ale vedení Karlových Varů neuvažuje. Takto obrovský nápor jako v době pandemie totiž krematorium neregistrovalo nikdy v historii a jeho kapacita byla pro Karlovarský kraj dostačující.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv

Štítky krematorium, Karlovy Vary, závada, oprava, záruka, pec, Liberec, Ústí nad Labem, Martin Dušek, Karlovarský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kremační pec vyhořela, zemřelé z kraje převáží hasiči obřím mrazákem do Ústí a Liberce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.