Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V dezinformacích vede tvrzení, že koronavirová epidemie je řízená

Dezinformacím o koronaviru nyní podle datového analytika Františka Vrábela vévodí tvrzení, že pandemie je řízená, data o ní jsou přehnaná a falšovaná a že za vším stojí vlády a farmaceutické firmy. Vrábel to dnes uvedl on-line konferenci o hrozbě dezinformací, která se konala pod záštitou senátní mediální komise.

Dezinformace o koronaviru lze podle Vrábela rozdělit do tří skupin. První z nich jsou tvrzení popírající existenci viru, druhou tvoří konspirační teorie o tom, že epidemie je zneužívána například ke sledování nebo čipování lidí a třetí obsahuje popírání závažnosti onemocnění nebo zpochybňování statistik o počtu nakažených a zemřelých.

Expert na hybridní hrozby Otakar Foltýn z generálního štábu české armády hovořil o nedostatku vůle k využití nástrojů, jak na dezinformace reagovat. Pouze upozorňování na ně je podle něj "velmi neefektivní".

Stát je podle specialistky na dezinformační kampaně Alexandry Alvarové ze své podstaty těžkopádný v reakci na fake news, tedy záměrně falešné zprávy, které se šíří po sociálních sítích nebo e-mailem. Podle ní je třeba proti dezinformacím používat metody, které užívají i dezinformátoři, tedy rychlá a jasná sdělení vyvolávající emoce a využívání obrázků, symbolů a humoru místo obsáhlých textů v úředním jazyce.

"Boj proti dezinformacím bude fungovat, pokud bude mít schopnost rychle reagovat. Stát to z podstaty věci dělat nedokáže," uvedla Alvarová. Jako příklad vhodného protiútoku proti dezinformacím uvedla fiktivní přiznání zakladatele Microsoftu Billa Gatese, že se chystal ovládnout svět pomocí chemtrails, vakcíny a 5G sítí, ale "Máňa to na facebooku odhalila a všem to vykecala".

Senátor David Smoljak (za STAN) uvedl, že se už částečně podařilo přimět vydavatele k tomu, aby šiřitele dezinformačních zdrojů odřízly od finančních zdrojů za reklamu.

Hodnocení článku je 22 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, koronavirus, média, internet, senát, Otakar Foltýn, Armáda České republiky, Bill Gates, Microsoft, David Smoljak, Starostové a nezávislí, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V dezinformacích vede tvrzení, že koronavirová epidemie je řízená  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.