Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Cenu Patria Nostra získal i hrad Vildštejn ve Skalné na Chebsku

Ocenění se každoročně uděluje za příkladný investiční a architektonický počin přispívající k rozvoji venkova a uspokojování potřeb jeho obyvatel a návštěvníků v jednotlivých krajích. Hrad Vildštejn získal tuto cenu za Karlovarský kraj poté, co v uplynulých měsících prošel nákladnou a rozsáhlou rekonstrukcí.

„Takovéto ceny se předávají s radostí. Cena nebyla jen o rekonstruovaném hradu, ale i o revitalizaci celého prostoru podhradí, které realizovalo město," sdělil radní Karlovarského kraje Josef Janů (Piráti), který cenu Patria Nostra na hradě Vildštejn předával.

Cenu převzala majitelka hradu Zuzana Pumrová, starostka Skalné Mgr. Rita Skalová, architekti Ing. Arch. Václav Zůna a Ing. Arch. Luděk Vystyd.

Cena Patria Nostra 2020 Karlovarský kraj
Hrad Vildštejn - za citlivou rekonstrukci hradu a úpravu jeho podhradí
Skalná, okres Cheb
Laureáti: Zuzana Pumrová, Mgr. Rita Skalová, starostka města Skalná, Ing. arch. Václav Zůna, Ing. arch. Luděk Vystyd

"Jsem stavební inženýr a myslím si, že propagace práce stavařů není nikdy dost. Navíc jsem milovník památek a možnost propagovat zdařilou rekonstrukci potěší nejen oko, ale i duši," poznamenal dále krajský radní.

Hrad Vildštejn vyžadoval kompletní rekonstrukci včetně střechy a nádvoří. V opravené hlavní budově je dnes muzeum hradu, středověká hodovna, královský sál, obřadní síň a muzeum hasičské techniky. Druhá budova dnes nabízí prohlídku středověké kovárny, vězení i muzeum vězeňství na Vildštejně. Její rekonstrukce dále pokračují.

„Cena Patria Nostra nás velmi potěšila a jsme za ni velmi rádi. Ocenění má pro nás velký význam nejen proto, že nám dodá energii do další práce, ale je především poděkováním zesnulému Miroslavu Pumrovi, který se na záchraně hradu v minulosti velmi podílel a nebýt jeho vytrvalosti a nadšení, hrad by i nadále chátral,“ připomněla majitelka hradu Zuzana Pumrová.

Ta zároveň poděkovala vedení města Skalná, které opravu hradu dlouhodobě podporuje a všem ostatním, kdo se na rekonstrukci hradu podíleli.

A radost z ocenění měla i starostka Skalné Rita Skalová (Naše Skalná): "Jsme za toto ocenění velice rádi, protože je to pro nás všechny ocenění za dobře odvedenou práci posledních třiceti let. Dík patří všem, kteří se během posledních tří desetiletí aktivně podíleli na tvorbě současného vzhledu a rozvoje našeho města."

Během slavnostního aktu, který se letos kvůli nemoci Covid-19 a nařízeným hygienickým a epidemiologickým opatřením konal ve velmi komorní atmosféře, došlo i na hodnocení uplynulé turistické sezony.

„Pandemie koronaviru náš hrad poznamenala velmi silně. Lidé stornovali a stále stornují pobyty, oslavy i večeře. V tuto chvíli se pohybujeme pouze na deseti procentech návštěvnosti oproti minulým rokům," postěžovala si majitelka hradu s tím, že celkové ztráty jdou do milionů korun. A právě kvůli ekonomicky velmi slabé sezoně museli majitelé propustit několik zaměstnanců. "Pokud se situace radikálně nezlepší, dalšímu propouštění se opět nevyhneme," dodala Zuzana Pumrová.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Radka Bárová

Štítky ocenění, Ceny Patria Nostra, Vildštejn, Karlovarský kraj, hrad, Skalná, rekonstrukce, okres Cheb, muzeum, Josef Janů, Česká pirátská strana, pandemie covidu-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cenu Patria Nostra získal i hrad Vildštejn ve Skalné na Chebsku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.