Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Kostelem v Rybářích opět zněly varhany, nikdo ale nezpíval

Zkušební melodie nově opravených varhan zazněly v sobotu v Kostele Povýšení Sv. Kříže v Karlových Varech Rybářích. Jeden z nejstarších nástrojů v Karlovarském kraji byl opraven z dotací a peněz soukromých dárců.

„Jsem mile překvapen, že jsme i v době, kdy se společnost pere s následky pandemie Covid-19, získali peníze na opravu varhan. Byli to zejména farníci a soukromí dárci, kteří během jediného týdne darovali 125 tisíc korun na dokončení generální opravy tohoto vzácného nástroje“, uvedl Romuald Štěpán Rob, farář kostela Povýšení Sv. Kříže v Karlových Varech - Rybářích.

Opravené varhany se znovu rozezněly v karlovarském kostele včera. Nikdo s nimi ale nezpíval, protože se jednalo o první zkoušku a navíc je zpěv momentálně zakázán. Jedná se však o jeden z nejstarších hudebních nástrojů v Karlovarském kraji, který v roce 1907 vyrobil Heinrich Schiffner z Prahy. Náklady na opavu dosahovaly téměř tři sta tisíc korun. 

Na opravu varhan byly použity peníze z dotací od Karlovarského kraje, Plzeňského biskupství, farnosti a také od již zmiňovaných soukromých dárců.

"Je zajímavé, že jsme dárce dokázali oslovit hlavně přes sociání sítě, což v minulosti nebylo možné.  Nyní musíme všem poděkovat a chtěl bych slíbit, že připravujeme velký varhanní koncert. Termín koncertu a několik dalších věcí s ním sousvisejících zatím prozrazovat nebudu. Každopádně chci jště jednou všem poděkovat a ujistit je, že se o koncertu včas dozví“, dodal farář.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky kostel, Karlovy Vary, farnost, dotace, Karlovarský kraj, varhany, peníze, Hranice V-Rybáře, Jindřich Schiffner, Praha, Opava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kostelem v Rybářích opět zněly varhany, nikdo ale nezpíval  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.