Počasí dnes19 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Na Medardu se začíná plánovat rozvoj po dotěžení uhlí

Největší umělé jezero v Česku, Medard u Sokolova, se začíná připravovat na budoucí rozvoj. Napouštění jezera, vzniklého rekultivací bývalého lomu, sice už skončilo, stále se však u Medardu dotěžují zbytkové zásoby uhlí, sdělil člen představenstva Sokolovské uhelné Pavel Francisko.

"Jezero je na plánované hladině, napouštění bylo ukončeno, a stejně tak je hotová sanace narušených svahů u Svatavy. V současné době ale u jezera Medard probíhá ještě dotěžování zbytkových zásob, které by mělo skončit do konce třetího čtvrtletí 2021. Po něm budou následovat rekultivační práce, které potrvají zhruba do roku 2026," uvedl Pavel Francisko.

Samotná těžba v lokalitě skončila 31. března 2000. V roce 2008 se jezero začalo napouštět a plánované výšky hladina dosáhla před čtyřmi lety. Zaplaveny byly jámy mezi obcemi Sokolov, Svatava, Habartov, Chlum, Bukovany a Citice. Uhlí se zde těžilo v dole Libík od roku 1872, v dole Medard od roku 1918.

Sokolovská uhelná s předstihem ukládala skrývku na budoucí břehové linii jezera. V roce 2008 pak přestala s čerpáním důlních vod a o dva roky později otevřela stavidla vybudovaného kanálu pro napouštění jezera z Ohře. Aby se mohlo začít napouštět, bylo třeba, aby srážkové a důlní vody zaplnily dno do potřebné výšky.

"V současné době se ale již v rámci přípravy nových rozvojových aktivit skupiny Sokolovská uhelná utváří projektové záměry i v okolí Medardu, které do jisté míry určí i budoucí provoz a využívání jezera i jeho okolí," doplnil Francisko.

Jezero s plochou 493,5 hektaru výrazně přesahuje druhé největší rekultivační jezero Most na Mostecku s 311 hektary. Medard má délku čtyři kilometry, šířku 1,5 kilometru a nejvyšší hloubku 50 metrů. Zadržuje 120 milionů metrů krychlových vody a jeho břehové linie měří přes 12 kilometrů.

Autoři | Foto facebook.com

Štítky ČR, rekreace, uhlí, Sokolov, Karlovarský kraj, jezero, Sokolovská uhelná, Česko, Svatava, Habartov, Bukovany, Citice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Medardu se začíná plánovat rozvoj po dotěžení uhlí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.