Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Karlovarském kraji začíná jedna z největších vln propouštění, Sokolovská uhelná zavírá plynárnu

Zastavení provozu plynárny je v plánu už na příští týden. Zároveň s tímto krokem se společnost rozhodla ke snížení těžby z nynějších zhruba 6 milionů tun hnědého uhlí na pouhých 3,5 milionu tun. O propouštěné zaměstnance se přímo v továrně starají pracovníci úřadu práce.

„Zastavení provozu plynárny, na které jsme předem upozorňovali a informovali jsme o něm všechny zaměstnance, plánujeme na příští týden. Ten proces bude mít přesah do příštího roku, protože těžba hnědého uhlí klesne z 6 milionů tun na zhruba 3, 5 milionu tun, což se musí projevit v ekonomice společnosti a v osobních nákladech. Snažíme se nyní ty, kterých se to týká, detailně informovat, jak mají postupovat, jaké jsou možnosti. Zároveň v tom pomáhají pracovníci úřadu práce, kteří jezdí přímo na Vřesovou a jednají s lidmi,“ uvedl předseda dozorčí rady Sokolovské uhelné Jaroslav Rokos.  

Proces ukončení zplyňování uhlí a následné postupné propouštění byl předmětem mnoha jednání. Do Sokolova dokonce přijel i premiér a ministr průmyslu a obchodu, nicméně zabránit se mu nepodařilo. Problém se nyní přesouvá hlavně na úřad práce, který se musí o propuštěné zaměstnance ve většině případů postarat.

„Máme přesný přehled o tom, kolik zaměstnanců a jakých profesí bude z plynárny ve Vřesové odcházet. Postupně seznamujeme propouštěné zaměstnance s tím, jak se evidovat na úřadu práce, jaké jsou možnosti rekvalifikací a dalšího vzdělávání,“ uvedla Alice Kalousková, ředitelka krajské pobočky úřadu práce s tím, že v  současnosti už je také 25 lidí zařazeno v projektu Outplacement.

„Tento projekt v sobě kombinuje veškerá opatření nezbytná k podpoře dalšího uplatnění propuštěných zaměstnanců. Úřad práce ČR v projektu poskytuje propuštěným zaměstnancům poradenství, rekvalifikace, vytipovává nové zaměstnavatele a zprostředkovává nové zaměstnání. Zaměstnavatelé, kteří přijmou propouštěné pracovníky, mohou získat příspěvky na jejich mzdy a v případě potřeby mohou prostřednictvím projektu tyto zaměstnance i dále vzdělávat,“ doplnila Alice Kalousková.

Vlnu propouštění samozřejmě sleduje i vedení Karlovarského kraje. Hejtman Petr Kubis (ANO) chce jednat se státem o prodloužení programu Antivirus, který firmám pomáhá udržet zaměstnance, aby se nezhoršovala situace ohledně počtu nezaměstnaných a požádal, aby úřad práce komunikoval také se starosty dotčených měst a obcí.

„Starostové jsou většinou ti první, na které se občané v nouzi obracejí. Proto je nutné, aby měli potřebné informace hlavně o tom, kolik lidí z jejich města či obce má být propuštěno, o jaké profese jde,“ upřesnil hejtman.

Důležitou roli v propojení mezi firmami a zaměstnanci má také Krajská hospodářská komora. „Rádi bychom se účastnili dalších jednání, která vedou Sokolovská uhelná a Úřad práce, abychom pro konkrétní skupinu zaměstnanců mohli najít odpovídající uplatnění, jež mohou nabídnout právě členské firmy v hospodářské komoře. Navíc bychom chtěli uspořádat veletrh pracovních příležitostí na Sokolovsku, kde bychom právě mohli „spárovat“ lidi a firmy,“ uvedl předseda KHK Tomáš Linda.

Hospodářská komora navíc v rámci projektu „Rozjeď byznys“ radí lidem, kteří sice přišli o práci, ale mají odvahu samostatně podnikat a zakládat firmy.

A právě propojení propouštěných osob se starosty a dalšími subjekty může rychle pomoci vytvořit nová pracovní místa. „Potřebujeme především co nejvíce informací. Na setkáních už třeba zaznělo, že by někdo z propouštěných měl zájem si v budoucnu otevřít vlastní pekárnu. A my v Sokolově bychom pro takový podnikatelský záměr měli rovnou odpovídající prostory,“ řekla starostka Sokolova Renata Oulehlová (ANO).

Hejtman Petr Kubis také vyzývá k vytvoření pracovní skupiny, která bude řešit konkrétní témata a mohla by nabídnout i možnost psychologické pomoci propouštěným.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto facebook.com

Štítky Sokolovská uhelná, propouštění, nezaměstnanost, úřad práce, Sokolovsko, Úřad práce České republiky, Karlovarský kraj, projekt, Hospodářská komora, Sokolov, Petr Kubis, Renata Oulehlová, Tomáš Linda, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Karlovarském kraji začíná jedna z největších vln propouštění, Sokolovská uhelná zavírá plynárnu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.