Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

České hranice se dále otevírají, do SRN zatím za běžnými nákupy nemůžeme

Hranice s našimi sousedními státy se po koronavirové izolaci dále otevírají. V Karlovarském kraji to ocení zatím zejména pendleři. Češi se totiž z Německa mohou vracet od dnešního poledne bez povinnosti mít platný test na koronavirus. Pozor! Z Česka do SRN nelze zatím vycestovat za běžnými nákupy! Uvolňování hranic vítají provozovatelé hotelů a lázní.

K cestě do SRN musí mít i nadále český občan doložitelné odůvodnění, kromě zaměstnání to může být pozvání k lékaři, termín obchodní schůzky nebo pohřeb. V Německu se tak dál dělají namátkové kontroly ve vnitrozemí.

Od dnešních 12:00 se zcela uvolní cestování mezi Českem, Rakouskem a Maďarskem. Rozhodla o tom na mimořádném jednání vláda po konzultacích s danými zeměmi. Informoval o tom ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Jednání s Německem dále pokračují. Na německé straně totiž dále trvají stávající omezení. Ministr zahraničí uvedl, že další vlnu uvolnění očekává k již dříve avizovanému 15. červnu.

Německo od 16. května zrušilo nebo alespoň uvolnilo kontroly na svých hranicích. Hraniční přechody s ČR a Polskem Německo kvůli pandemii nestřežilo, protože byly zavřeny z jejich strany. Česká vláda s platností od 26. května schválila otevření všech silničních a železničních přechodů s Německem a pouze namátkové kontroly na hranicích. Ve středu Německo oznámilo, že od 15. června zruší varování před cestami do 29 evropských zemí včetně České republiky.

Od půlnoci ze středy na čtvrtek se plně obnovil volný pohyb osob mezi Českem a Slovenskem a vrátil se ke stavu v době před pandemií koronaviru. V Praze to ve středu oznámili premiéři obou zemí Andrej Babiš (ANO) a Igor Matovič. Do té doby čeští občané mohli bez povinnosti předkládat negativní test na koronavirus navštívit Slovensko, Rakousko a Maďarsko, museli se ale do 48 hodin vrátit zpět. Hranice také bylo možné překračovat pouze na oficiálních přechodech.

Mezi bezpečné země patří všechny sousední země včetně Polska i turistických destinací, jako jsou Řecko, Chorvatsko či Bulharsko. Dále k bezpečným zemím patří také Maďarsko, Norsko, Finsko, Švýcarsko nebo pobaltské země. Do středně rizikových států náleží Dánsko, Belgie, Nizozemsko či Irsko. Negativními testy na onemocnění covid-19 se budou muset Češi prokazovat při návratu z Británie a Švédska.

Cizinci přijíždějící do ČR se budou muset nadále prokazovat testem i při cestě ze středně rizikových zemí, do nichž patří Itálie, Španělsko či Francie. V případě, že státy budou mít po 15. červnu omezení pro vstup na své území, cestování se bude řídit podmínkami druhé strany.

"Jsme rádi, že vláda je rychlá a uvolňuje opatření. Zatím ale platí doporučení německé vlády, aby do půlky června občané neodjížděli. Padla tak jedna formální bariéra, ale mnohem větší bariéra je strach a obavy. My tak začneme v mnohem větší míře mapovat zájem. Spíš jsme si říkali, že se do toho opřeme v červenci, až bude relativně normální cestovat," řekl prezident Svazu léčebných lázní a generální ředitel lázní Jáchymov a lázní Luhačovice Eduard Bláha.

Lázeňští klienti z Německa zatím své rezervace buď rušili nebo odsouvali na pozdější termíny, na závěr léta nebo podzim. Zejména pro lázně v Karlovarském kraji jsou přitom němečtí klienti velmi důležití. Návrat hostů z Ruska, kteří preferovali hlavně Karlovy Vary, je zatím v nedohlednu.

Lázně by podle Bláhy nyní uvítaly hlavně pomoc státu a vládní agentury s kampaní, která by lákala do Česka jako bezpečné země. "Tak, jak to začali dělat třeba Chorvati a další typicky dovolenkové země, které chápou, že pokud nepřijedou turisti, tak to bude ekonomická tragédie. A i Česko to bude potřebovat. Teď bude boj i o to Čechy udržet, protože budou moci vycestovat. A my, jako lázně, máme nevýhodu, že lákáme spíše starší klienty, kteří jsou více opatrní," uvedl Bláha.

Lázně zatím předpokládají, že by se měl počet klientů postupně zvyšovat v létě a hlavně na podzim. Zatím je obsazenost lázní minimální, protože do lázní jezdí zatím hlavně pacienti na komplexní lázeňskou péči hrazenou zdravotními pojišťovnami. Začínají ale přijíždět už i první samoplátci.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky hranice, hraniční přechody, otevření, kontrola, ministerstvo vnitra, COVID-19, Německo, Česko, lázně, Karlovarský kraj, Maďarsko, Eduard Bláha, vláda, Rakousko, Tomáš Petříček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České hranice se dále otevírají, do SRN zatím za běžnými nákupy nemůžeme  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.