Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Osudy muklů i letos připomnělo Jáchymovské peklo, konalo se v komorní atmosféře

Ve velmi komorní atmosféře a omezeném počtu osob se včera a dnes konala připomínka utrpení politických vězňů komunistického režimu. V Horním Slavkově, Ostrově a Jáchymově se konaly vzpomínkové akty za účasti zástupců Konfederace politických vězňů a představitelů zmíněných měst.

„Účast na tomto aktu mne vždy vede k zamyšlení. Nezažil jsem útrapy, mučení a nemusel bojovat za svobodu. Za tu vděčím lidem, kteří nepodlehli ani v těch nejtěžších chvílích a stále věřili, že se svody dožijí. Z osobních vzpomínek přeživších pamětníků vím, že přesto, že je zavřeli, ponižovali, mučili, nikdy nad nimi nevyhráli! Stále cítili svou vnitřní svobodu. Jsem poctěn, že již několik let se mohu s nimi setkávat a naslouchat jim,“ sdělil starosta Horního Slavkova Alexandr Terek, který se zúčastnil setkání na hřbitově svého města.

Jáchymovské peklo si poté připomněli i u Rudé věže smrti v Ostrově a také u Brány svobody v Jáchymově, kde se konala i tradiční mše.

„Ceníme si toho, že jste měli tu odvahu postavit se té komunistické bestii a jsem vděčný za to, že své zkušenosti přenášíte dnešní generaci. Děkuji vám, že nás nenecháte usnout, vedete nás k lepším činům a burcujete nás. Za město Ostrov jsme připraveni vám být vždy oporou, ať je to v čemkoliv, ale zejména toho, co se týká svědectví Rudé věže smrti, která nám nedovolí zapomenout na to, co jste prožili,“ řekl účastníkům pietní akce v Jáchymově místostarosta Ostrova Marek Poledníček.

Svá poselství v Jáchymově přednesli i zástupci Konfederace politických vězňů, kteří nyní řeší vlastní interpersonální problémy. A i toto téma v jejich proslovech zaznělo.  Hlavním poselstvím i přesto ale zůstala připomínka nejvyšších obětí těch, kteří za svobodu položili život. Vzpomenuto bylo i hlavní poslání spolku, kterým je odpor a vystupování proti snahám o rozšiřování komunistické ideologie a proti pokusům o návrat komunistického režimu.

A do třetice se účastníci Jáchymovského pekla sešli u již zmiňované Rudé věže smrti. Ta je národní kulturní památkou, která však potřebuje rekonstrukci. O tu se snaží jak bývalí političtí vězni, tak například i vedení Ostrova s pomocí Karlovarského kraje.

„Musíme si osudy politických vězňů stále připomínat, abychom nedopustili totalitu v jakékoli formě. Letos to bylo ve velmi komorním duchu, ale jsem rád, že jsme si Jáchymovské peklo připomněli,“ dodal starosta Ostrova Jan Bureš.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto facebook.com

Štítky totalita, muklové, pieta, Jáchymovské peklo, Karlovarský kraj, Ostrov, Jáchymov, politický vězeň, Konfederace politických vězňů České republiky, Horní Slavkov, smrt, Jan Bureš, Marek Poledníček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Osudy muklů i letos připomnělo Jáchymovské peklo, konalo se v komorní atmosféře  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.