Počasí dnes22 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Hej, Nachbar! Češi se v sobotu symbolicky setkají se sousedy na hranicích

Setkání se uskuteční na dvanácti místech současně. Cílem je poukázat na negativní důsledky uzavřených hranic. Většina míst sousedských setkání se nachází podél česko-německé hranice.

„Aniž bychom chtěli zlehčovat pandemii a zpochybňovat opatření v souvislosti s ní přijatá, chceme upozornit na těžké a nedůstojné životní situace, které s sebou uzavření hranic nese a které dopadají na desítky až stovky tisíc obyvatel žijících v pohraničí,“  vysvětluje Jan Kvapil z iniciativy Soboty pro sousedství.

Účastníci setkání požadují brzké a úplné otevření hranice pro malý přeshraniční styk a vyzývají vlády dotyčných zemí, aby podnikly nutné kroky k otevření hranic pro všechny občany bez omezení.

„Myslíme si, že ve chvíli, kdy ve střední Evropě panuje obdobná epidemiologická situace a kdy jsou ve všech zemích přijata téměř totožná ochranná opatření, nemá uzavření hranic s nejbližšími sousedy žádný smysl a vede jen ke zbytečnému rozdělování rodin a přátel,“ konstatuje Kvapil

V sobotu 16. května se bude konat 12 podobných setkání, na západě Čech na čtyřech místech - Jedním z míst pro setkání je hraniční cesta v Českém lese mezi zaniklými vesnicemi Václav na Domažlicku. Dalším místem je vrchol Ostrý na Šumavě, na přechodu Bučina na Šumavě a také u obce Libá nedaleko Aše. 

„My to samozřejmě podporujeme. V tuto chvíli řešíme s partnery ze Selbu nějaké nápady. Ale myslím si, že je to super. Už aby hranice byly otevřeny, my jsme hraniční město, a hodně tím trpíme,“ dodává starosta Aše Dalibor Blažek.

Další setkání na zelené hranici se uskuteční za dva týdny v sobotu 30. května. Podle organizátorů budou všichni účastníci sousedských setkání dodržovat všechna předepsaná ochranná opatření. 

,,Hodláme v těchto setkáních pokračovat, dokud nebudou hranice opět průchodné,“ uzavírá Jan Kvapil

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto facebook / Soboty pro sousedství

Štítky hranice, setkání, , COVID- 19, Dalibor Blažek, Šumava, střední Evropa, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hej, Nachbar! Češi se v sobotu symbolicky setkají se sousedy na hranicích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.