Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Výročí konce druhé světové války bylo vzpomenuto i v nouzovém stavu

Vzpomínkové pietní akty se včera a dnes konaly na různých místech Karlovarského kraje. Kvůli nouzovému stavu se většinou jednalo pouze o položení věnců nebo krátký projev. V Ostrově se dnes při kladení věnců sešli Ostrostřelci.

Jako první pokládali věnce v Sokolově, kde se pietní akty konaly již včera. „Jsou události, na které nesmíme nikdy zapomenout. Druhá světová válka a fašismus mezi ně rozhodně patří. Velká úcta ke všem obětem, ať byly jakéhokoliv vyznání, ať pocházely z jakéhokoliv světadílu a ať byly doma v jakékoliv zemi,“ uvedl místostarosta Sokolova Jan Picka.

Před zapomínáním varoval i starosta Ostrova Jan Bureš, který společně s Ostrostřelci dnes položil věnec k pamětní desce na zdi městského úřadu. „Dnes je to 75 let od konce nejstrašnějšího konfliktu v dějinách lidstva. Ostrov prožíval válečná léta se všemi hrůzami již od prvních okamžiků německé agrese, kdy v zámku byl zřízen první koncentrační tábor na území Československa,“ vzpomněl starosta.

Tábor sloužil nejprve jako internační pro německé komunisty, sociální demokraty a antifašisty, posléze I pro politické a židovské vězně dalších zotročených národů Evropy. V Ostrově byly v letech války zřízeny i tři zajatecké tábory.

„Ostrovu se nevyhnuly ani nechvalně proslulé pochody smrti, při kterých tisíce vězňů bylo nuceno k vyčerpávajícímu pochodu, a mnozí z nich zaplatili ještě pár dní před koncem samotné války cenu nejvyšší. Nedopusťme, aby se něco podobného, co zažili naši dědové a pradědové, opakovalo,“ dodal Jan Bureš.

A na historii města vzpomněla i Jitka Pokorná, starosta Nové Role. I ta dnes přišla položit věnec k pomníku obětem války.

„Nikdo z nás si neumí ani představit utrpení těch, co válku prožili. S úctou vzpomínejme na všechny, kteří obětovali svůj život pro naši svobodu. Nedovolme nikomu, aby zneužíval strach i nevědomosti ve vlastní prospěch,“ dodala starostka Nové Role, která na svém facebooku stručně popsala nejen historii města, ale i průběh osvobozování a zrušení koncentračního tábora v Nové Roli, ke kterému došlo až v roce 1947.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto facebook.com

Štítky druhá světová válka, věnce, starostové, pieta, Karlovarský kraj, věnec, Ostrov, válka, Jan Bureš, Sokolov, Jan Picka, Nová Role, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výročí konce druhé světové války bylo vzpomenuto i v nouzovém stavu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.