Počasí dnes22 °C, zítra24 °C
Neděle 28. července 2024  |  Svátek má Viktor
Bez reklam

Kandidátku do krajských voleb podalo v Karlovarském kraji zatím jedno uskupení

Kandidátku do podzimních krajských voleb podalo v Karlovarském kraji podle informací krajského úřadu zatím jedno uskupení. Lhůta pro jejich předložení vyprší za týden. Před čtyřmi lety kandidovalo 17 stran, hnutí a koalic. Do zastupitelstva se jich dostalo osm. Je pravděpodobné, že většina z nich se o hlasy voličů bude ucházet i letos.

V pondělí podepsaly ODS a TOP 09 dohodu o spolupráci při letošních krajských volbách, sestaví společnou kandidátku. Jedničkou na kandidátce bude krajský předseda ODS a karlovarský zastupitel Jiří Vaněček, dvojkou místostarosta Chebu Michal Pospíšil (ODS), trojkou poslanec Jan Bureš (ODS), čtyřkou krajský předseda TOP 09 Lukáš Otys a pětkou náměstek hejtmana Karel Jakobec (ODS).

Kandidátku sestavilo i hnutí STAN, za které kandidoval i současný hejtman Petr Kulhánek. Na kandidátce se objeví již známá jména jako právě Kulhánek nebo senátor Miroslav Balatka. Na kandidátní listině je 45 kandidátů z celého Karlovarského kraje.

Pozici v krajském zastupitelstvu budou obhajovat i Piráti, kteří v minulých volbách získali šest mandátů a skončili na třetím místě. Letos jejich kandidátku povede Markéta Monsportová, uvolněná krajská zastupitelka.

Hnutí ANO v minulých volbách sice získalo nejvyšší počet hlasů i mandátů, ale nepodařilo se mu sestavit koalici a skončilo v opozičních lavicích. Jedničkou kandidátky bude poslankyně Jana Mračková Vildumetzová.

Jedničkou na kandidátce SPD bude znovu Karla Maříková, současná poslankyně a opoziční krajská zastupitelka. Společně letos půjde do voleb sdružení SNK1 - Starostové našeho kraje a KDU-ČSL. SNK1 získalo v posledních volbách tři mandáty, KDU-ČSL kandidovala naposledy v kraji společně s ODS a ve vedení kraje má jednoho zástupce.

Do voleb půjde například i hnutí Místní (dříve Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj měst a obcí - HNHRM), které minule získalo čtyři mandáty. Kandidovat chce i Volba pro kraj (VOK), která získala naposledy v koalici s Karlovaráky tři mandáty.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky volby, podzimní volby, krajské volby, politická uskupení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kandidátku do krajských voleb podalo v Karlovarském kraji zatím jedno uskupení  |  Politika  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.