Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Franta: Zavřené lázně ještě zhorší problémy Karlovarského kraje

Vážná situace, do které se kvůli opatřením proti šíření koronaviru dostaly lázeňské firmy v Karlovarském kraji, může ještě zhoršit problémy sktruturálně postiženého kraje. Podle uvolněného krajského zastupitele pro lázeňství a cestovní ruch Vojtěcha Franty (Piráti) jde o tisíce zaměstnanců, kterým hrozí propouštění. Podle Franty i podle představitelů lázeňských firem v regionu je zde zcela nezbytná přímá a rychlá pomoc státu.

"Je to opravdu systémové opatření, které může lázeňství a cestovnímu ruchu pomoci. To nemůže nastavit kraj nebo město. My můžeme udělat nějaká podpůrná opatření, že využijeme například zaměstnance z lázeňské resortů v nemocnicích. To můžeme iniciovat. Můžeme přispět na vouchery, můžeme spustit mediální kampaň na přilákání hostů do lázní. Ale to se bavíme o době po opadnutí krize a po uvolnění pravidel. Teď je důležité, aby ty firmy vůbec mohly přežít," řekl Vojtěch Franta.

Podle něj už došlo na propouštění zaměstnanců a řada lázeňských firem zůstala na 40 procentech kapacity zaměstnanců i níže.

Podle Franty je lázeňství národní stříbro, z velké části koncentrované do Karlovarského kraje. "A jde o to, jestli ho chceme zachovat v tom specifiku, jak ho tady máme, nebo se to bude transformovat do nějakých lifestylových a wellness hotelů, jak se to stalo na západě," uvedl Franta.

Karlovarský kraj, který se dlouhodobě potýká s problémy s nízkou vzdělaností, nejnižšími mzdami i odchodem mladých lidí z regionu tak podle Franty dostává ránu už ze tří stran. Jednak řeší ohlášené propouštění až tisícovky zaměstnanců ze Sokolovské uhelné, další ranou je omezení práce v zahraničí, kam jezdilo za prací hodně lidí zejména z Chebska. A pokud se dostanou do problémů lázně, půjde o tisíce dalších zaměstnanců, v kraji asi o 6000 lidí, kteří v lázeňství pracují. Další jsou na lázeňství a cestovním ruchu pracovně závislí.

Podle Franty je tak nutné v současné situaci apelovat na vládu, aby se lázeňství věnovala. Mezi podněty vzešlými z jednání s představiteli lázeňských firem jsou například úpravy programu Antivirus tak, aby úřad práce mohl po přechodnou dobu vyplácet mzdy lázeňských zaměstnanců, příspěvek na lůžko po přechodnou dobu nebo vznik záchranného fondu, který by lázeňství podporoval.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, koronavirus, lázně, Karlovarský kraj, Piráti, Vojtěch Franta, cestovní ruch, Česká pirátská strana, Sokolovská uhelná, Úřad práce České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Franta: Zavřené lázně ještě zhorší problémy Karlovarského kraje  |  Politika  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.